Ziua de 11 noiembrie în istorie

de Stiri Buzau Media

Biblioteca Judeţeană „V. Voiculescu” Buzău:

??̆ ?? ??????? ??…

  • Pe 11 noiembrie 1821 se năștea la Moscova ?????? ??????????? ??????????? (d. 1881), considerat unul dintre cei mai mari scriitori din istorie, operele sale fiind adevărate capodopere în care ilustrează criza din vremea sa, atât de ordin politic, cât și social. Dostoievski a fost un excepțional ilustrator al psihologiei umane, în operele sale punându-se accent pe psihicul uman și pe acțiunea omului în situații excepționale, aspecte specifice secolului în care a trăit el. Cărțile sale au fost traduse în multe limbi, fiind studiate în cadrul universităților de profil de pretutindeni.
    Pe lângă operele lui Dostoievski, în colecțiile Bibliotecii Județene „V. Voiculescu” se găsesc mai multe volume monografice și critică literară, precum: „Poetica lui Dostoievski”, de Albert Kovács; „F.M. Dostoievski”, de V. Ermilov; „Tânărul Dostoievski”, de Valeriu Cristea etc.
  • ?? ???????? ?? ???????? „???????? ?̦? ?????????”, ????̆??? ?? ?? ????????? ???? ?? ?????? ?̂? ???? ??? ??? ????? ???? ??? ????. Angajatul Poștei a lipit pe acest exemplar (aflat primul dintr-un pachet de ziare) opt timbre Cap de bour cu valoarea de cinci parale.
  • Pe 11 noiembrie 1933 se năștea la Călărași ?̦????? ??̆????̆ (d. 1995), unul dintre cei mai îndrăgiți actori români. Împreună cu Stela Popescu a interpretat roluri în spectacole de revistă şi divertisment, în duet. A absolvit Institutul de Teatru din Capitală în 1955 şi în timpul studenţiei făcea figuraţie la teatrele bucureştene. A jucat la Teatrul CFR, la Teatrul Regional Bucureşti, pe scena Teatrului Bulandra, la Teatrul Naţional Radiofonic. A fost și un cântăreț talentat și inimitabil. Piesele lui au fost în vogă: „Îmi acordați un dans”, „Cum am ajuns să te iubesc”, „Hai, coșar, coșar”, „Giogonda se mărită”.
    La secția Multimedia a bibliotecii noastre găsiți DVD-ul „Maeştrii comediei. Ştefan Bănică”, editat de TVR Media.
  • Pe 11 noiembrie 1947 se dădea sentința în procesul ????? ?????. Maniu, în vârstă de 75 de ani, este condamnat la închisoare pe viață împreună cu vicepreședintele PNȚ, Ion Mihalache.
    În colecțiile bibliotecii noastre găsiți cartea „Procesul lui Iuliu Maniu. Documentele procesului conducătorilor Partidului Naţional Ţărănesc”, de Marcel Dumitru Ciucă.
  • Tot pe 11 noiembrie, dar în 1950, se năștea în Slobozia poetul şi publicistul ?????? ???????. Cartea sa, „Moartea citeşte ziarul”, a fost refuzată de cenzura comunistă în 1988, dar a fost publicată la Amsterdam. În 1989 este concediat de la România Literară din cauza unui interviu acordat ziarului francez comunist Libération, în care făcea o critică acidă la adresa lui Nicolae Ceauşescu şi a regimului comunist de la Bucureşti. Este pus sub supraveghere permanentă şi i se interzice contactul cu orice persoană în afara familiei. În străinătate, începe o largă campanie de solidaritate cu poetul persecutat, susţinută în special de Frankfurter Allgemeine Zeitung şi de Radio Europa Liberă, cu rezonanţă în Olanda, Franţa, Elveţia şi Germania. Pe 22 decembrie 1989, ajunge la televiziune cu coloanele de manifestanţi, de unde anunţă românilor fuga lui Ceauşescu şi declanşarea Revoluţiei. Devine membru în Consiliul Frontului Salvării Naţionale, apoi în Consiliul Provizoriu de Uniune Naţională. După Revoluţia din decembrie a fost ales preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România. Cărţile poetului Mircea Dinescu au fost răsplătite cu numeroase premii, printre care Premiul Academiei Române şi Premiul Uniunii Scriitorilor din România.
    Mircea Dinescu a fost un apropiat al Bibliotecii Județene „V. Voiculescu”, fiind de mai multe ori prezent la evenimentele organizate de instituția noastră înainte și după 1989. Printre multele volume aflate în colecțiile naostre se află: „Elegii de când eram mai tânăr”, „Cutremur şi speranţă în…”, „Proprietarul de poduri”, „Femeile din secolul trecut: poezii noi (2004-2010)”, „La dispoziţia dumneavoastră” etc.
  • Într-o zi de 11 noiembrie, dar în 1951, se năștea în Nehoiu, Buzău, ?????? ??̆??̆?????? (d. 2020), poet, publicist, editor, membru al Uniunii Scriitorilor din România din anul 2006. Pentru cultura buzoiană și națională, acesta a reprezentat o personalitate distinctă şi incotestabilă. Spiritul său creator l-a ajutat de-a lungul timpului să fie un organizator foarte activ al multor evenimente culturale. A debutat cu poezie în România literară. De-a lungul prodigioasei cariere, Lucian Mănăilescu a mai colaborat cu revistele Luceafărul, Cronica, Viața Românească, Poesis, Vatra veche, Oglinda literară, Cafeneaua literară, Urmuz şi Plumb. Redactor de carte al unui număr de peste 50 de volume, poetul a primit numeroase premii literare pentru creaţia lui. Dintre acestea merită amintite Marele Premiu la Concursul Naţional de Poezie „Carmen Patriae” (Braşov, 2005), Premiul pentru cea mai bună carte de poezie a anului la Festivalul „Primăvara poeţilor” (2009 și 2012), Premiul „Dumitru Pricop” la Festivalul Internaţional „Titel Constantinescu” (2011).
    Cărțile regretatului poet le puteți găsi în colecțiile bibliotecii noastre.
  • În urmă cu 26 de ani, pe 11 noiembrie 1995, murea ???????? ?????? (n. 1914), președinte al PNȚCD între 1990-1995. Considerat un simbol al democraţiei interbelice şi al luptei anticomuniste, Corneliu Coposu a fost şi simbolul reconstrucţiei democratice a României postcomuniste în bătăliile politice de la începutul anilor ‘90 cu rămăşiţele vechiului sistem, coagulate în jurul FSN-ului lui Ion Iliescu. Între 1954 şi 1962, în temniţa de la Râmnicu-Sărat, Corneliu Coposu a fost supus unui regim aspru de izolare, astfel încât acesta uitase chiar să mai şi vorbească. Ulterior, în 1962, a fost mutat cu domiciliul forţat în colonia de la Rubla, din Valea Călmăţuiului, dar aceste tratamente degradante nu i-au distrus principiile ţărăniste insuflate de mentorul său, Iuliu Maniu, al cărui secretar a fost între 1937 şi 1947.
    Despre viața marelui om politic puteți afla mai multe din monografia „Seniorul Corneliu Coposu” apărută în 2014 la editura Humanitas și din volumul „Viaţa lui Corneliu Coposu: documente din arhiva fostei Securităţi”, de Tudor Călin Zarojanu.

 

 

 

Știri despre: , ,