Ziua de 13 septembrie în istorie

de Stiri Buzau Media

Biblioteca Judeţeană „V. Voiculescu” Buzău

??̆ ?? ??????? ??…

Pe 13 septembrie 1501 ???????????? ?̂?????? ?????? ?? ????????? ???? ?̂? ?̂???̆?̧??̧????̆ ?? ?????. Capodoperă a Renașterii, statuia este realizată în marmură albă și măsoară 5,17 metri împreună cu soclul. A fost realizată dintr-un bloc de marmură albă de Carrara, abandonată după eșecul altor sculptori. Michelangelo a știut să profite din plin de strâmtimea blocului de marmură și să forțeze unul din defecte (o spărtură în care artistul a săpat spațiul dintre brațul drept și tors) în favoarea sa. Michelangelo l-a reprezentat nud pe eroul biblic David, cu praștia în mână, chiar înainte de lupta cu Goliat. Originalul se află expus din 1873 la Galleria dell’Accademia din Florența, iar o replică a statuii a fost amplasată în 1910 în Piazza della Signoria.

În colecțiile Bibliotecii Județene „V. Voiculescu” Buzău găsiți mai multe monografii dedicate celebrului artist („Michelangelo”, de Aurel Teodorescu, „Michelangelo”, de Herbert Von Einem, „Michelangelo”, de Charles De Tolnay etc) și un album de grafică bidimensională a sculptorului.

Tot într-o zi de 13 septembrie, dar în anul 1848, se dădea ??̆??̆??? ??? ?????? ??????, când pompierii bucureşteni au încercat alături de ostaşi să ţină piept trupelor otomane care avansau în Ţara Românească. În amintirea acestui eveniment, data de 13 septembrie a fost aleasă Ziua Pompierilor.

Pe 13 septembrie 1908 se năștea la București ????? ???? (d. 1993), eseist și critic literar român. Este considerat unul dintre cei mai importanți comparatiști români postbelici, autorul unor studii de literatură universală și teorie literară și „părintele protocronismului românesc” modern, după Hasdeu și Densușianu. La 15 decembrie 1961 este arestat, fiind acuzat de „înaltă trădare” și condamnat la opt ani de închisoare. I se confiscă averea și face închisoare la Bacău în grajdurile din apropierea orașului. După eliberarea sa în 1964 duce o viață de om marginalizat, nemaifiind primit la Universitate sau în vreun alt loc de muncă, aşa că se vede nevoit să accepte colaborări fără drept de semnătură. În asemenea condiții va lucra la traducerea „brută” a „Infernului” din Divina Comedie.

În colecțiile bibliotecii noastre găsiți mai multe volume semnate de Edgar Papu: „Dascălul”, „Altdorfer”, „Poezia lui Eminescu”, „Zidul şi iedera”, „Excurs prin literatura lumii”, „Feţele lui Ianus” etc

Tot astăzi, 13 septembrie, se împlinesc 108 ani (1913) de la accidentul în care își pierdea viața ????? ?????? (n. 1882), pionier al aviaţiei mondiale. În acea zi, aviatorul și-a pilotat avionul inventat de el – Vlaicu 2 – decolând de la București cu intenția de a trece peste Carpați. Cu un an în urmă, românul câștigase 5 premii cu acest avion la mitingul aerian de la Aspen, Austria. Visul lui s-a frânt însă lângă Câmpina. Avionul s-a prăbuşit, iar Aurel Vlaicu şi-a pierdut viaţa în urma tragicului accident.

În colecțiile Bibliotecii „V. Voiculescu” găsiți mai multe volume dedicate lui Aurel Vlaicu: „Aurel Vlaicu – pionier al aviației românești”, de Elie Carafoli (1960), „Copilăria unui Icar: Aurel Vlaicu”, de Ion Dodu Bălan (1974), „Ei l-au cunoscut pe Aurel Vlaicu: amintiri” (1986) etc.

 

Știri despre: , ,