Ziua de 21 decembrie în istorie

de Stiri Buzau Media

Biblioteca Judeţeană „Vasile Voiculescu” Buzău:

??̆ ?? ??????? ??…

  • Pe 21 decembrie 1879 se năștea în Georgia ????? ?????????????? ??????, unul dintre cei mai temuţi tirani ai secolului XX. Stalin a reuşit după negocieri dure cu Statele Unite şi Marea Britanie să preia controlul estului Europei după cel de-Al Doilea Război Mondial. Mai mult, este şi unul dintre cei care au declanşat Războiul Rece dintre Est şi Vest, pe fondul unei acerbe curse a înarmărilor. Stalin s-a născut într-o familie săracă, având un tată alcoolic şi violent şi o mamă spălătorească. A devenit Secretar General al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice în 1922, în urma morții lui Vladimir Ilici Lenin, câștigând în anii deceniului al treilea lupta pentru putere cu Lev Troțki și consolidându-și pe deplin autoritatea odată cu Marea Epurare, o perioadă de represiune cruntă al cărei apogeu a fost atins în 1937. Stalin a rămas la putere pe tot parcursul celui de-al Doilea Război Mondial, și după încheierea acestuia, până la moartea sa. A fost nominalizat de două ori la Premiul Nobel pentru pace, înainte ca atrocităţile comandate şi politicile sale brutale să fie cunoscute în întreaga lume. Rolul său de a pune capăt celui de-al Doilea Război Mondial i-a adus nominalizările atât în 1945 cât şi în 1948.
    În colecțiile Bibliotecii Județene „V. Voiculescu” găsiți mai multe cărți dedicate celebrului om politic: „Stalin”, de Paul Johnson; „Stalin şi stalinismul”, de Martin Mccauley; „În umbra lui Stalin”, de Valentin Berejkov; „Întâlniri cu Stalin”, de Milovan Djilas; „Tânărul Stalin”, de Simon Sebag Montefiore; „Stalin, viaţa privată”, de Lilly Marcou etc.
  • Pe 21 decembrie 1884 apărea la Bucureşti ????̧?? ???????? ? ????????? ??? ????? ????????, „??????”. În anul 2016 acest volum, publicat la editura Socec în 1884 și singurul din timpul vieții poetului, a fost achiziționată, într-o licitație, cu prețul de 15.000 euro.
  • Tot într-o zi de 21 decembrie, dar în anul 1913, ???̆??? ?̂? ?????? ???????? „??? ???? ?????” ?????? ????? ?? ??????? ?̂???????̧??? semnat de britanicul Arthur Wynne, un jurnalist din Liverpool.
  • În urmă cu 86 de ani, pe 21 decembrie 1935, se năștea în Orhei, Basarabia, într-o familie de învățători modeşti, ????? ???????. Una dintre cele mai iubite actriţe din ţara noastră, Stela Popescu a avut o carieră de aproape 60 de ani, în care a jucat roluri memorabile în teatru şi film, reprezentaţii de excepţie în producţiile de teatru radiofonic şi televiziune. Copilăria sa a fost marcată de invadarea Basarabiei de către armata rusă, urmată de deportarea tatălui în Siberia şi de refugierea ei alături mama sa la Braşov, în vremea când Stela Popescu avea doar patru ani. Între anii 1971-1979, Stela Popescu face un cuplul memorabil, atât pe scenă cât şi în producţiile de televiziune, cu Ștefan Bănică, iar din anul 1979 face unul dintre cele mai celebre şi longevive cupluri de actori din ţara noastră, cu Alexandru Arşinel.
    Găsiți în colecțiie bibliotecii noastre volumul „Stela Popescu şi Alexandru Arşinel – o pereche fără pereche”, de Aurel Storin.
  • Pe 21 decembrie 1942 se năștea la Câmpina, judeţul Prahova, ziaristul și dramaturgul ?????????? ???̆????, cel care a lucrat timp de aproape 10 ani ca metodist la Biblioteca Județeană „V. Voiculescu”. Ca dramaturg, în 1969 scrie piesa „Bustul”, premiată, dar neagreată pentru un debut, după care urmează „Secretul unui om de zăpadă”, piesă ce i-a adus, în anul 1990, Premiul UNITER. Prima lucrare jucată este piesa document „Sentinţa se pronunţă azi”, pusă în scenă la sala „Moldavia” din Buzău, în regia lui Constantin Codrescu. I-au mai fost interpretate comediile într-un act: „Lapsus”, „Nu risipiţi cămilele”, „Gondolierii din Lunca Frumoasă”, „O comedie la ţară”, „Cursa de Roma” ş.a. Teatrul Naţional Radiofonic a difuzat câteva din piesele scrise de Constantin Brăescu, iar televiziunea a montat în premieră piesa „Camera de gardă”, în regia Domniţei Munteanu, cu concursul actorilor Ion Caramitru, Maria Ploaie, Eugenia Maci şi Emil Hossu. Este autorul volumului de teatru „Comedii din epoca de aur” (2003). De numele lui Constantin Brăescu se leagă mai multe publicații postdecembriste din judeţul Buzău: „Suporter” (fondat chiar de el pe 13 februarie 1990), „Senator”, „Informaţia Buzăului”, „Mesager cultural”, „Muntenia”.
    În colecțiile bibliotecii noastre găsiți volumele „Comedii în epoca de aur”, „Lapsus”, „Remorca”, „Secretul unui om de zăpadă”.
  • Tot într-o zi de 21 decembrie, dar în anul 1969, ?? ??????? ????̂???? ? ???????? ?????? ????? ?̂? ?? ?? ??? ?? ?? ????? ??-?? ??? ??????? ?????, parcurgând 47.000 km.
  • În urmă cu 32 de ani, pe 21 decembrie 1989, avea loc ???????̧???? ???????̧??? ????̂?? ????????????? ?̂? ???????̧??. Nicolae Ceaușescu a convocat un mare miting în Bucureşti ca să arate că regimul său se bucură de susţinere populară, în ciuda mișcărilor de la Timișoara. Discursul dictatorului a fost întrerupt de huiduieli şi ţipete. Într-un act de disperare, Ceauşescu a început să promită „măsuri de creştere a nivelului de trai”, între care majorarea retribuţiei minime cu 200 lei pe lună şi a alocaţiei pentru copii cu 30 şi 50 lei în raport cu numărul de copii şi venituri. Mitingul s-a spart, iar pe străzile din jur, mii de oameni au scandat „Democraţie!”, „Libertate!”, „Ieri în Timişoara, azi în toată ţara!”, „Jos Ceauşescu!”. Forţele de ordine au primit ordinul să „cureţe zona”, foarte mulți oameni fiind împușcați, înjunghiați sau striviți de TAB-uri. Măcelul a continuat până la ora 3.00 dimineața, când salubritatea și pompierii au fost chemați să spele sângele de pe străzi. În acea noapte, în jur de 50 de oameni au fost omorâți, 500 au fost răniți, iar alți 1000 au fost reținuți și duși la Jilava.

 

Știri despre: , ,