Ziua de 22 decembrie în istorie

de Stiri Buzau Media

Biblioteca Judeţeană „Vasile Voiculescu” Buzău:

??̆ ?? ??????? ??…

  • Pe 22 decembrie 1846, în sala Momolo din Bucureşti, ???? ???? ??? ?????? ??????? ????̧???? ?? ????????? ????̂???̧?? ?? ?????? ??????? ?̧? ?????????? ????? ????? ?????. Sala care avea 300 de locuri s-a dovedit neîncăpătoare, deşi un bilet costa două monezi de aur. În program au figurat fantezii după melodii de opere cunoscute, piese de Chopin şi Weber, şi variaţiuni pe melodii ungureşti. Succesul a fost atât de răsunător, încât domnitorul Gheorghe Bibescu l-a rugat pe Liszt să mai ţină un concert pentru curtea domnească. Acesta a avut loc la 31 decembrie 1846 la palatul domnitorului. În afara programului susţinut la primul concert, Liszt a prezentat şi variaţiuni pe două melodii româneşti.
  • Se împlinesc 65 de ani de la data de 22 decembrie 1956, când ?????? ??????? ?????̦ ????? ?̂? ???? ???? ???????? ???????? ?? ??????? suferit în noaptea de 9/10 decembrie. „Traumatism al coloanei vertebrale şi paraplegie”, acesta a fost diagnosticul pus de medici la momentul la care tânărul, care de-abia împlinise 21 de ani (pe 2 decembrie), l-a primit atunci când a fost dus la spital după accidentul petrecut pe linia tramvaiului de la Colţea. Era prima seară în care tramvaiele circulau în Bucureşti şi după miezul nopţii și se pare că poetul a fost împins pe scara înghețată a tramvaiului. S-a speculat mult la vremea respectivă că ar fi fost mâna Securităţii care avea în plan să-l lichideze pe Labiş, un poet incomod pentru regimul comunist de atunci. Labiş era iniţiatorul Mişcării de Rezistenţă anticomunistă în mediul studenţesc din România. Povestea acelei nopţi teribile a rămas tulbure până astăzi. În aburii ei se amestecă imagini cu restaurantul Capşa, o misterioasă balerină rusoaică, alcool, întuneric, imprevizibil, o misterioasă mână criminală, o linie de tramvai întunecată, centrul Bucureştiului de acum mai bine de jumătate de secol și finalul unui poet excepţional care i-a făcut pe mai marii scriitori ai vremii să-l catalogheze drept urmaşul lui Mihai Eminescu.
    Mai multe despre misterele morții lui Nicolae Labiș, în volumul „Moartea unui poet”, de Gheorghe Tomozei, pe care îl puteți găsi în colecțiile Bibliotecii Județene „V. Voiculescu” Buzău.
  • Tot într-o zi de 22 decembrie, dar în 1989, ?̂????? ??? ????̦?̆ ?????????? ???????? ?????? ???????, deținător al Premiul Nobel pentru literatură în 1969. Reprezentant de marca al literaturii absurdului, Samuel Beckett este considerat unul dintre cei mai importanți scriitori din secolul al XX-lea. Opera sa a revoluționat teatrul și minimalismul, influențând nenumărați filosofi și literați, inclusiv Paul Auster, Michel Foucault și Sol LeWitt. În 2013, manuscrisul romanului de debut al Beckett, initulat „Murphy“, a fost vândut cu 962.500 de lire sterline la o licitaţie organizată, la Londra, de casa Sotheby’s.
    În colecțiile bibliotecii noastre găsiți volumele „Opere”, de Samuel Beckett, „Proust”, „Prima iubire”, „Malone moare”, toate semnate de marele scriitor, și cartea „Universul absurd al operelor lui Eugen Ionescu şi Samuel Beckett”, de Monica Alina Danci.
  • În urmă cu 32 de ani, pe 22 decembrie 1989, după ?????̧???? ??????????? ??????????? ???̆??̆??? ???̧??????, ????? ?? ?????̧???? „???̆??̆????? ?????? ?????”, ?????? ?? ?? ??? ??? ???? ?? ????? ?? ???????????̧?. Militarii pactizau cu populaţia. ?????? ??????????? ??????? ?̧? ????? ?????̧???? ??̆??̆??? ???̆????? ??????????? ??????? ?? ??? ?? ???????????. După-amiază cei doi erau arestaţi la Târgovişte.

 

Știri despre: , ,