Ziua de 25 octombrie în istorie

de Stiri Buzau Media

Biblioteca Judeţeană „V. Voiculescu” Buzău:

??̆ ?? ??????? ??…

  • În urmă cu 140 de ani, pe 25 octombrie 1881, se năștea la Malaga ????? ???????, considerat „personalitatea artistică a secolului al XX-lea”. Pictor, sculptor, poet, desenator, grafician şi ceramist, Picasso a rupt toate convenţiile cunoscute în materie de stil, inventând cubismul şi dominând secolul trecut prin arta sa. Cu o mulțime de picturi controversate, dar și cu o viață personală care a stârnit o serie de discuții, a trăit timp de 91 de ani o existență fabuloasă între picturi adesea neînțelese, dar și povești de dragoste nenumărate. La naștere, moașa lui Picasso a crezut că este mort și l-a lăsat pe o masă pentru a fi luat și îngropat. Însă, unchiul său i-a salvat viața în mod accidental, atunci când i-a suflat în față fum de trabuc, iar copilul a reacționat imediat. Artistul a pictat primul său tablou la vârsta de 9 ani („Le picador”), iar la 19 ani și-a expus pentru prima dată lucrările, într-un local din Barcelona. În anul 1911, când Mona Lisa a dispărut de la Louvre, a fost învinuit de furt. S-a implicat și în politică odată cu apariția războiului civil, înscriindu-se în Partidul Comunist Francez.
    În colecțiile Bibliotecii Județene „V. Voiculescu” Buzău găsiți volumele „Pablo Picasso”, de Antonina Vallentin; „Pablo Picasso – Cel mai renumit pictor al secolului XX”, de Javier Alonso López; „Convorbiri cu Picasso şi 51 de fotografii ale autorului”, de Brassi și „Călătorie prin tărâmul Picasso”, de Hélène Parmelin.
  •  

    Astăzi, 25 octombrie, ar fi împlinit 100 de ani ????? ?, ??????? ???? ?? ????̂???? (d. 2017). Destinul ultimului Rege al monarhiei românești a fost presărat cu momente grave, cu tulburătoare clipe de derută și tristețe. A devenit rege al României, la numai 6 ani, la moartea regelui Ferdinand, în condițiile în care prințul Carol (tatăl său), moștenitor al tronului, renunțase oficial la succesiune. Va fi detronat după revenirea din exil a regelui Carol al II-lea, pe 8 iunie 1930. Obligat să părăsească ţara pe 6 septembrie 1940, Carol îl lasă la conducerea ţării pe fiului său, Mihai I, care depune pentru a doua oară jurământul de credinţă faţă de naţiune. Istoricii consideră că el a influenţat decisiv cursul celui de-al Doilea Război Mondial, prin decizia sa de a scoate România din alianţa sa cu puterile Axei. Este cunoscut faptul că această decizie curajoasă a scurtat cu cel puţin şase luni durata războiului, salvând milioane de vieți. Chiar dacă România nu a reuşit să obţină statutul de putere cobeligerantă, a recuperat Transilvania de Nord. La 3 ianuarie 1948, Mihai este exilat şi rămâne în străinătate până după căderea regimului comunist. Prima tentativă de a veni în România are loc în decembrie 1990, când Regele avea deja 69 de ani, dar regimul Iliescu trimite vehicule militare și soldați înarmați să îi blocheaze drumul. Este reținut pe autostrada spre Pitești și expulzat din țară. În 1992 are loc prima vizită a Regelui Mihai în România, în 1997 îşi primeşte înapoi cetăţenia română, iar pe 25 octombrie 2011 ţine un discurs istoric în Parlamentul României.
    Printre volumele dedicate Regelui Mihai, în biblioteca noastră, puteți găsi: „Viaţa regelui Mihai I”, de Ecaterina Rădoi; „Ultimele convorbiri cu Regele Mihai I”, de Bogdan Şerban-Iancu; „Abdicarea Regelui Mihai I. Documente diplomatice inedite”, de Mark László-Herbert; „Regele Mihai şi Mareşalul Antonescu”, de Petre Ţurlea; „Conversaţii cu Regele Mihai”, de Stelian Tănase etc.

  •  

    Tot într-o zi de 25 octombrie, dar în 1961, scriitorului american J??? ????????? ???̧???? ??????? ????? ?????? ??????????̆, „scrierile sale realiste și imaginative, îmbinând un umor afectuos cu o observație socială ascuțită”.
    În cadrul Bibliotecii Județene „V. Voiculescu” găsiți colecția „Biblioteca John Steinbeck”.

  •  

    Astăzi se sărbătorește ???? ??????? ????̂??, stabilită în amintirea datei de 25 octombrie 1944, când Armata Română a eliberat de sub ocupația horthystă Transilvania de Nord.

 

 

Știri despre: , ,