Ziua de 28 octombrie în istorie

de Stiri Buzau Media

Biblioteca Judeţeană „V. Voiculescu” Buzău:

??̆ ?? ??????? ??…

  • Pe 28 octombrie 1869 chimistul rus ??????? ????????? ??????? ???? ?? ???? ??̆ ??? ?????? ????? ???????? ?? ???????????, recunoscut la nivel mondial. Acesta și-a realizat tabelul astfel încât să ilustreze tendințele periodice pe care le prezentau proprietățile elementelor cunoscute la acea vreme. Folosindu-se de această teorie, Mendeleev a prezis unele proprietăți ale elementelor încă nedescoperite, care păreau să lipsească din tabel. De atunci tabelul periodic al lui Mendeleev a fost dezvoltat și corectat, întrucât noi elemente au fost sintetizate sau descoperite.
    În colecțiile Bibliotecii Județene „V. Voiculescu” Buzău găsiți volumele „D.I. Mendeleev”, de Oleg Pisarjevski și „Tabloul lui Mendeleev”, de Galia Gruder.
  • Tot într-o zi de 28 octombrie, dar în anul 1886, era ??????????̆ ??????? ???????̆?̧?? ?? ?? ??? ????, simbol al democraţiei nord-americane. Evenimentul a avut loc în prezența președintelui american Grover Cleveland, iar statuia a fost un dar al Franței făcut orașului New York, ca un simbol care să marcheze alianța dintre Franța și SUA în timpul Revoluției americane. Proiectul statuii a fost realizat de sculptorul Frydyric-Auguste Bartholdi, iar armătura a fost făcută de Alexandre-Gustave Eiffel. Statuia are o înălțime de 93 m cu tot cu soclu și o reprezintă pe zeița romană a libertății, Libertas, care stă cu piciorul pe lanțul rupt al sclaviei. Zeița ține în mâna stângă o tablă pe care este înscrisă data când a fost ratificată Declarația de Independență a Statelor Unite ale Americii, adică 4 iulie 1776. În mâna dreaptă zeița are o făclie cu flacăra aurită. Pe capul zeiței se află o coroană împodobită cu șapte fascicole de lumină și 25 de ferestre. A fost amplasată în portul orașului New York pe mica insulă Liberty Island, la sud-est de Manhattan, cu scopul de a transmite călătorilor sosiți salutul de bun venit pe pământ american.
  • În urmă cu 129 de ani, pe 28 octombrie 1892, la Musee Grevin din Paris ??? ????????? ?????? ???? ?????? ??? ???????. Pelicula s-a numit „Pauvre Pierrot”’, a cuprins 500 de imagini pictate şi rula timp de 15 minute. A fost o realizare a inventatorului Charles-Emile Reynaud. În amintirea acestui moment, la data de 28 octombrie se sărbătorește din iniţiativa Asociaţiei Internaţionale de Film Animat, membră a UNESCO, Ziua Internaţională a Animaţiei.
    În colecțiile bibliotecii noastre găsiți volumul „A opta artă? În lumea filmului de animaţie mondial şi românesc”, de Simelia Bron.
  • Pe 28 octombrie 1931 se năștea la Ciucur, Tighina, ??????? ??????? (d. 2008), „cel mai complex actor de film contemporan”, conform unor opinii. Este singurul actor român care s-a dedicat în totalitate filmului. Ilarion a crescut la malul mării, cunoscând o copilărie zbuciumată, tatăl și fraţii săi murind la vârste fragede. La 12 ani este angajat ca „băiat la prăvălie”, apoi devine hamal, ţăran cu sapa, tractorist, miner, săpător, tâmplar, şofer, marinar, pescar şi altele. În tinereţe a practicat rugby de performanţă. A apărut pentru prima dată într-un film, în anul 1959, în scurtmetrajul lui Manole Marcus „Într-o dimineaţă după ploaie”, însă anul 1960 este cel al debutului său oficial în lungmetraj, în pelicula „Setea”, o producţie care avea să primească Premiul de Argint la a doua ediție a Festivalului Internațional de Film de la Moscova. Remarcabilul său talent a fost apreciat în peste 50 de filme, unele fiind creaţii de excepţie, precum „Răscoala”, „Cartierul veseliei”, „Golgota”, „Columna”, „Mihai Viteazul”, „Pruncul, petrolul şi ardelenii”, sau serialele TV „Toate pânzele sus” sau „Lumini şi umbre”.
    Secția multimedia a bibliotecii noastre deține mai multe filme cu celebrul actor. De asemenea, puteți găsi în colecțiile noastre volumul „Un far la pensie”, semnat chiar de Ilarion Ciobanu.
  • Tot într-o zi de 28 octombrie, dar în 1955, se năștea miliardarul şi filantropul american ???? ?????, fondatorul Microsoft. După ce a fost ani la rând cel mai bogat om din lume, Gates a ajuns la o avere de 127 miliarde de dolari. În timp ce era student la Harvard, renunță la cursuri și fondează compania Microsoft, iar în 1985 lansează primul sistem de operare Windows. La doar 31 de ani, Bill Gates era în 1987 miliardar. A devenit cel mai bogat om din lume în 1997. Deşi nu şi-a luat licenţa la Harvard, Universitatea i-a acordat titlul de doctorand. Gates este recunoscut însă şi pentru activitatea sa filantropică, el donând miliarde de dolari pentru diverse proiecte caritabile. Un astfel de proiect a fost BIBLIONET, cel prin care Gates a sprijinit bibliotecile publice din România, dotându-le cu aparatură și softuri, ceea ce a dus la un suflu mai nou în domeniu.
    În colecțiile Bibliotecii Județene „V. Voiculescu” găsiți volumele „Oameni care au schimbat lumea. De la Beethoven la Bill Gates”, de Rodney Castleden; „Un optimist nerăbdător: Bill Gates despre Bill Gates”; „Afaceri cu viteza gândului spre un sistem nervos digital”, semnată de Bill Gates.
  •  

    La data de 28 octombrie 1977 în România era publicată Legea Nr. 29, prin care ??????? ?????̦??? ??????? ????????? ?????????? „??????̆?̧”, ????????? „??????̆?̧?̆”.

     

 

 

Știri despre: , ,