Ziua de 7 septembrie în istorie

de Stiri Buzau Media

Biblioteca Judeţeană „V. Voiculescu” Buzău

??̆ ?? ??????? ??…

 

Pe 7 septembrie 1869 ?????? ????? ???????? ?????? ???? ??? ????̂??? ???? ???? ??̆ ??????? ???? ??????. Trenul de Onoare „Mihai Bravul” care pleca din Gara Filaret s-a deplasat pe ruta Bucureşti – Giurgiu, a dus oameni de seamă: membri ai guvernului, reprezentanti ai corpului diplomatic, principele Carol şi viitoarea sa soție, principesa Elisabeta. Gara martoră a istoriei nu a apucat să serbeze centenarul. În noiembrie 1960, Gara Filaret a fost dezafectată și transformată în autogară.

Pe 7 septembrie 1910 ???????? ????????̆ ????? ????? ????? ????? ??????̆ ????̆ ?? ?????. Pe când cerceta diferite tipuri de minereu, Marie a descoperit unul care emitea o radiație mai puternică decât uraniul pur. În 1901 se descoperise că radiul putea vindeca anumite afecțiuni dermatologice. Deși plină de succese științifice răsunătoare, viața Mariei Curie a fost umbrită și de efectele umilitoare ale discriminării femeii, care încă era predominantă în acea epocă. Mai întâi de toate, nu i s-a permis să efectueze studii superioare în patria natală deoarece era femeie.

Mai multe despre chimista franceză găsiți în colecțiile Bibliotecii Județene „V. Voiculescu” Buzău, în volumele: „Viaţa şi opera savantei Marie Curie”, de Eliza Zamfirescu; „Marie Curie – o viaţă închinată ştiinţei, umanismului şi păcii”, de Eve Curie sau „Marie Curie – Savanta care a câştigat două Premii Nobel”, de Javier Alonso López și Wuji House.

Tot într-o zi de 7 septembrie, dar în anul 1911, poetul francez ????????? ??????????? ??? ??????? ??? ??????????? ?? ? ?? ????? ??????? ???? ????. Tot atunci este interogat și Pablo Picasso, dar ambii sunt eliberați din lipsă de dovezi. S-a descoperit că un angajat de la muzeul Luvru, de origine italiană, Vincenzo Perugia, convins că tabloul aparține Italiei, l-a furat purtându-l sub manta la ieșirea din muzeu. A fost descoperit când a încercat să-l vândă unui negustor de opere de artă din Florența. După ce a fost expus în principalele orașe ale Italiei, tabloul revine la Luvru în 1913.

Pe 7 septembrie 1960 se năştea regizorul ??? ????????. Considerat unul dintre cei mai buni regizori de film ai anilor 90, Nae Caranfil este fiul criticului şi istoricului de film Tudor Caranfil. A absolvit în 1984 cursurile Institutului Național de Artă Teatrală și Cinematografică, și debutează regizoral în 1993 cu „ E pericoloso sporgersi”, peliculă premiată la Festivalurile de film de la Bratislava din același an și Baule 1994 , dar și de către ACIN în 1993. A mai regizat alte filme extrem de apreciate de public și de critica de specialitate: „Asfalt Tango”, „Filantropica”, „Restul e tăcere”, „Closer to the Moon” etc.

O parte dintre aceste filme le găsiți, în format DVD, la secția Multimedia a bibliotecii noastre.

Tot într-o zi de 7 septembrie, dar în 1993, înceta din viaţă scriitorul ????? ????? (n. 1924). Romancier celebru, pamfletar redutabil, redactor-şef al revistei „Luceafărul“ şi ulterior director al publicaţiei „Săptămâna Culturală a Capitalei“, Barbu a fost laureat al Premiului Herder şi unul dintre cei mai răsfăţaţi scriitori ai regimului comunist. A devenit celebru după ce, în 1957, a publicat romanul „Groapa”, inspirat din copilăria sa petrecută într-o mahala a Bucureştiului. A scris scenariul pentru seria filmelor cu haiducii lui Şaptecai şi cea a filmelor cu Mărgelatu, în care a jucat soţia sa, actriţa Marga Barbu. După 1990, cu bani de la guvernul Roman, a scos revista România Mare și a fondat partidul cu același nume. Nicolae Manolescu l-a acuzat, în 1979, de plagiat, reproducând, în paralel, pagini identice din romanul „Incognito”, volumul al treilea, al lui Barbu şi din cărţile „Vremuri de demult”, respectiv „Tinereţe zbuciumată” de Konstantin Paustovski. Barbu a replicat că romanul-colaj se practică în lume din cele mai vechi timpuri, iar Manolescu să-şi vadă de-ale lui. Eugen Barbu a fost exclus, în septembrie 1990, din Uniunea Scriitorilor.

În colecțiile Bibliotecii Județene „V. Voiculescu” găsiți, pe lângă romanele lui Eugen Barbu, volume precum „Pe ring cu Eugen Barbu”, de Jacob Popper sau „Masca Princepelui : eseu pe marginea romanului lui Eugen Barbu”, de Ada I. Brumaru.

 

 

 

 

Știri despre: , ,