Ziua de 8 decembrie în istorie

de Stiri Buzau Media

Biblioteca Judeţeană „Vasile Voiculescu” Buzău:

??̆ ?? ??????? ??…

  • Pe 8 decembrie 1876 se năștea la Ivești, Galați, ????????? ???????-????????, una dintre scriitoarele care au contribuit decisiv la modernizarea prozei românești în perioada interbelică. Supranumită „marea europeană“ pentru meritele sale în modernizarea romanului românesc, scriitoarea a debutat la 43 de ani, cunoscând rapid ascensiunea literară sub încurajările colegilor de la cenaclul „Sburătorul“. Cariera literară e amânată din pricina transferurilor soțului (magistrat) dintr-un oraș în altul (trecând pe rând prin Turnu-Măgurele, Buzău în 1903, Focșani și Constanța) și de grija arătată celor 4 copii. Deşi spiritul literar nu i-a fost încurajat de soţul său, au compensat nume grele ale literaturii interbelice, printre ele, Garabet Ibrăileanu, Liviu Rebreanu și, mai ales, Eugen Lovinescu, cel cu care ar fi avut o relație amoroasă tainică. Cu un astfel de imbold, a devenit un reper al cenaclului „Sburătorul“, spărgând ordinea firească a vremii: o femeie aşezată între bărbaţii de seamă ai literaturii române. Interesant de știut este că, la Buzău, Hortensia avea s-o cunoască pe Constanţa Marino-Moscu, prozatoarea care a convins-o să se apuce de scris literatură, ameninţând-o că altfel îi va publica scrisorile.Mai multe despre celebra scriitoare puteți descoperi în monografiile semnate de Valeriu Ciobanu, Ioan Holban, Constantin Ciopraga, Ana Maria Sandu, din colecțiile Bibliotecii Județene „V. Voiculescu” Buzău. Tot aici găsiți operele complete ale Hortensiei Papadat-Bengescu.
  • Pe 8 decembrie 1921 ??? ??????????̆ ????? ????̂??̆ ??? ???????̦?? cu spectacolul „Lohengrin”, de Richard Wagner, traducerea lui Șt.O.Iosif, dirijor George Enescu, în regia lui Adalbert Markowsky.
  • Pe 8 decembrie 1955 ??? ????? ???????? ????????, care cuprinde 12 steluţe galbene dispuse în cerc pe un fond albastru.
  • Astăzi, unul dintre cei mai îndrăgiți artiști români, ?̧????? ????̧??̆, ?̂???????̦?? ?? ?? ???. Născut pe 8 decembrie 1957, în Ieud, Maramureș, Hrușcă a devenit un adevărat simbol al sărbătorilor de iarnă, prin felul inconfundabil de a interpreta colinde. Concertele pe care le susține în perioada Crăciunului umplu sălile an de an. Artistul are însă în repertoriu și multe melodii folk lansate în perioada în care activa în Cenaclul Flacăra. A debutat ca artist în anul 1981 cu Cenaclul Flacăra, până în 1984 a susținut peste 1.000 de spectacole împreună cu cenaclul. Începând cu anul 1991 s-a stabilit în Toronto, Canada.
  • În urmă cu 41 de ani, pe 8 decembrie 1980, ??? ???????? ?? ??? ???? ???? ??????. Considerat unul dintre cei mai importanți muzicieni din toate timpurile, Lennon, fondator al legendarei trupe The Beatles, a fost împuşcat mortal în faţa imobilului în care acesta locuia, situat în Upper West Side din New York. Filat permanent de FBI, artistul stârnise indignarea preşedintelui american Richard Nixon, care a vrut să-l deporteze din cauza campaniei puternice alui Lennon împotriva războiului din Vietnam. În fatidica seară, cu câteva ore înainte de a-l ucide, criminalul Mark Chapman (25 de ani) a obținut în mod cinic un autograf de la muzician pe coperta albumului „Double Fantasy”, care abia fusese lansat și domina topurile de peste Ocean. Fotografia cu întâlnirea-surpriză a fost surprinsă de un amator. Împușcat cu patru gloanțe, Lennon avea să moară la spital. Avea 40 de ani. Asasinul său execută o condamnare pe viață într-o închisoare din New York. Anul trecut, i-a fost refuzată liberarea condiționată pentru a unsprezecea oară. Potrivit BBC, Chapman a declarat că l-a ucis pe Lennon pentru „glorie”. Legenda lui John Lennon continuă să inspire generații și rămâne una dintre cele mai puternice modele produse vreodată de cultura populară, un om care, datorită muzicii și angajamentului său pentru pace, a schimbat lumea.
    În colecțiile bibliotecii noastre găsiți volumele „Lennon”, de David Foenkinos; „The Beatles: scrisorile lui John Lennon”, de Miron Ghiu-Caia și „John Lennon – une vie avec les Beatles”, de Albert Goldman.
Știri despre: , ,