Ziua Satului Românesc, organizată la Muzeul de Etnografie Vergu-Mănăilă pe 10 octombrie

de Stiri Buzau Media

Muzeul Județean Buzău, instituție de cultură și cercetare ce funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Buzău, cu sediul în mun. Buzău, Aleea Castanilor, nr. 1, jud. Buzău, anunță organizarea Zilei Satului Românesc – ediția a II-a.

Și în acest an Muzeul Județean Buzău va marca evenimentul printr-un ansamblu de activități culturale ce se va desfășura la sediul Muzeului de Etnografie Vergu-Mănăilă aflat pe strada Războieni, nr. 8, mun. Buzău, activități ce se înscriu în cadrul Zilelor Patrimoniului European. Cu acest prilej propunem iubitorilor de artă și cultură o incursiune în lumea satului tradițional românesc, prin intermediul unui meșteșug neglijat în ultimele decenii, și anume meșteșugul vopsitului cu plante tinctoriale.

În cadrul evenimentului, mai mulți specialiști (profesori, meșteri boiangii și muzeografi) vor susține prezentări despre utilizarea elementelor naturale pentru decorarea textilelor în lumea satului tradițional românesc, dar și despre utilizarea acestora în perioada contemporană. De asemenea, va avea loc și vernisajul unei expoziții temporare, aflată în premieră în municipiul Buzău. Expoziția cuprinde piese textile decorate prin tehnica tradițională de vopsire cu plante tinctoriale și prin tehnica inedită a imprimării plantelor pe materiale textile (eco-printing). Cu ocazia acestei expoziții vor mai putea fi admirate cărți obiect, mostrare și plante tinctoriale, utilizate în meșteșugul vopsitului.

În aceeași zi, la sediul Muzeului de Etnografie Vergu-Mănăilă, vor fi organizate două ateliere în cadrul cărora participanții vor putea afla informații despre tehnica eco-printing, informații care le vor fi de folos pentru decorarea unor materiale textile. La sfârșitul atelierelor, fiecare participant își va putea lua lucrarea acasă. Coordonatoarea atelierelor va fi doamna conf. univ. dr. Daniela Frumușeanu, asistată de artiștii vizuali Dana Dincă și Ramona Șercăianu.

Programul evenimentului:

Prezentări științifice

  1. Alchimia vegetalului, de la plante la pigmentul textil – conf. univ. dr. Daniela Frumușeanu, Universitatea Națională de Arte București;
  2. Elemente naturale utilizate în meșteșugul vopsitului textilelor în zona etnografică a Buzăuluimuzeograf Raluca Brașoveanu, Muzeul de Etnografie Vergu-Mănăilă;
  3. Meșteșugul vopsitului cu plante – repere istorice în România – dr. Ana Ursescu, meșter boiangiu, promotor al vopsitului cu plante.

Vernisarea expoziției temporare Meșteșugul vopsitului cu elemente naturale, între tradițional și contemporan; expozanți: artist vizual, conf. univ. dr. Daniela Frumușeanu, Universitatea Națională de Arte București, artist vizual Nicoleta Bică Bucșaru, artist vizual Dana Dincă, artist vizual Ramona Șercăianu. Organizatorii expoziției doresc să atragă atenția asupra faptului că metoda tradițională de colorare a textilelor cu ajutorul plantelor, folosită frecvent în lumea rurală, era ecologică, sustenabilă și eficientă.

Eco-printing workshop (imprimarea plantelor pe materiale textile). Primul atelier va începe la ora 12:30, iar cel de-al doilea la ora 13:30. Numărul maxim al participanților este de 10 persoane pentru fiecare atelier, iar accesul este gratuit. În timpul atelierelor este obligatorie respectarea normelor sanitare în vigoare.

Pentru detalii și programări, vă rugăm să trimiteți un e-mail, la adresa atelieremuzeubuzau@gmail.com. Pentru participarea minorilor este necesară completarea unei declarații pe proprie răspundere conform modelului de mai jos:

„Subsemnatul/a,…, domiciliat/ă în…, str…., nr…., bl… ap…, telefon…., e-mail…, părintele/reprezentantul legal al elevului/elevei… îmi exprim acordul pentru participarea copilului meu la atelierul/atelierele… organizat/e în data/datele …… Declar pe propria răspundere că am fost informat cu privire la activitățile atelierului amintit. De asemenea, declar că sunt de acord ca fotografiile rezultate în urma activităţilor să fie utilizate pentru promovarea atelierelor și pe canalele de social media ale Muzeului Județean Buzău și Muzeului de Etnografie Vergu-Mănăilă.”

Accesul este gratuit în ziua evenimentului și este permis doar cu respectarea normelor sanitare în vigoare.

Activitățile se vor desfășura duminică, 10 octombrie, începând cu ora 11:00 și vor fi transmise live pe pagina de Facebook a Muzeului de Etnografie Vergu-Mănăilă.

Vă așteptăm!

Manager,

Dr. Daniel Costache