Enola Gay: 70 de ani de la infernul numit Hiroshima, soldat cu peste 140.000 de morți

descărcareOra 8.15( ora 02.15 ora României), a fost ora la care , în data de 6 august 1945, omenirea a fost zguduită de un inferm fără precedent: 140 000 de morți, în urma atacului bombardierului american Enola Gay, care a lansat bomba nucleară asupra Hiroshimei.

Atacul nuclear a fost urmat de bombardarea,tot nucleară, în data de 9 august, a orașului Nagasaki, soldat cu peste 70.000 de morți.

Aceste evenimente au marcat sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, la 15 august 1945.

Kazumi Matsui, primarul orașului Hiroshima,a făcut apeluri disperate către toți liderii națiunilor lumii care dețin arma nucleară, ‘’să vină să viziteze orașele bombei A cât mai repede posibil.Dacă faceți acest lucru, veți fi convinși că armele nucleare sunt răul absolut și că nu trebuie să se mai permită existența lor,”a declarat edilul.

Constituția Japoniei din 1947, prin articolul 9, consacră definitiv renunțarea Japoniei la război, “pentru totdeauna’’.

“Guvernul nostru trebuie să accepte faptul că, timp de 70 de ani am evitat războiul tocmai grație pacifismului nobil al Constituției”, a susținut Mazuo Matsui.

Coincidență sau destin, ultimul membru al echipajului Enola Gay, Theodore van Kirk, a decedat la vârsta de 93 de ani și a fost înhumat pe data de 5 august.

Sursa: gandul.info

S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: