Situație fără precedent în Europa: Grecia se află în default intern

grecia

Defaultul “ strategic” reprezintă situația în care plățile datoriilor sunt stopate, deși există resurse financiare. Este situația în care se află acum Grecia, aflată la un pas de dezastru. Ieșirea din zona euro a Greciei este marea problemă, de actualitate, a guvernelor UE.

Pornind de la o gestionare greșită a crizei economice, grecii au adoptat o strategie dezastruoasă nu doar pentru ei, ci și pentru întreaga zonă UE. Repercursiunile nonacțiunilor lor vin ca un tăvălug peste economiile întregii Europe.

Nimeni nu mai plătește nimic, poziție care este adoptată chiar și de Guvernul Greciei, care refuză, din lipsă de lichidități, să dea bani chiar și pentru pensii.

Economia este paralizată. Pensionarii protestează în stradă, spitatele au epuizat fondurile pe 2015, băncile sunt în picaj financiar, 70% din ipoteci rămânând neplătite, din convingerea că va veni formațiunea de stânga Syriza, să-i sprijine.  Impozitele achitate catre stat au un deficit nemaiîntâlnit, scăzând în primele 4 luni ale anului cu mai bine de 60%. Dispar firme, locuri de muncă, arieratele cresc alarmant. Evaziunea fiscală este un mod de a fi în Grecia. Fondul Monetar Internațional a declarat drept ‘’ haos total” sistemul fiscal din Grecia, declarând că lipsa voinței politice este principal cauză a situației actuale din Grecia.

Situația din Grecia nu rămâne fără repercursiuni față de statele membre ale UE. În acest sens, Agenția de evaluare Standard and Poor”s a avertizat că, este foarte posibil ca ratingurile României, Bulgariei, Serbiei, Macedoniei și Albaniei vor scădea în situația în care sistemele bancare din țările respective vor fi afectate de ceea ce se întâmplă în Grecia. Grecii dețin 12% din sistemul bancar românesc. Banca Națională a României consideră că, la ora actuală, băncile cu capital grecesc din țara noastră dispun de suficiente lichidități, astfel încât să nu fie înfluențate de situația din Grecia. În plus, se consideră că guvernele UE vor interveni și ele cu o infuzie de capital pentru sprijinirea Greciei. În caz contrar, vom fi afectați din punct de vedere economic, nu doar noi, ci și întreaga Europă.

Sursa : ZF.ro

S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: