Soarele, periculos şi sub umbrelă. Efectele nocive, combătute cu protecție

remedii-arsuri-solarePielea bronzată e la modă însă expunerea la soare e periculoasă. Medicii atrag atenția că radiaţiile ultraviolete sunt periculoase şi sub umbrelă, iar apa, nisipul, cimentul şi betonul reflectă razele UV, care nu sunt de neglijat.

„Pentru a evita dezvoltarea de leziuni precanceroase ar fi bine să ne expunem 90 de minute la soare pe zi, cam cât durata unui meci de fotbal. Expunerea la soare să fie evitată în intervalul 10.00 – 15.00, ţine de latitudinea la care se găseşte ţara noastră. Apoi, ar trebui să folosim îmbrăcăminte cu ţesătură deasă, o cămaşă de bumbac cât mai des spălată devine mai fotoprotectivă, deci nu trebuie să folosim tricouri noi când stăm la soare. Să folosim pălării cu boruri mari, să folosim ţesătură care să ne acopere tegumentele, iar partea neacoperită să fi acoperită cu cremă fotoprotectoare. Aceste creme sunt bine studiate, este foarte uşor să identificăm gradul de protecţie faţă de UV tip B, acestea sunt cele care induc cel mai frecvent cancerul cutanat, dar nu sunt singurele. Factor de protecţie (FPS) de 15 sau peste este considerat suficient pentru a ne proteja faţă de dezvoltarea de cancer de piele”, a spus medicul George Ţiplica.

Totodată, medicul a ţinut să precizeze că expunerea la soare trebuie făcută cu prudenţă, chiar dacă a fost aplicată crema de protecţie. Medicul a precizat că crema fotoprotectivă are efect aproximativ două ore, după care este îndepărtată de transpiraţie.

„Crema se aplică într-un strat consistent, un tub de 100 ml să ajungă cam o zi. Apoi crema trebuie păstrată la umbră, nu în căldură. Să fim atenţi la termenele de valabilitate după ce am deschis tubul. Dacă intrăm în apă să folosim creme care asigură protecţie şi în apă”, a mai spus profesorul Ţiplică.

S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: