TÂRGUL MĂRIILOR, marți, 8 septembrie, la Chiojdu

Situată în partea de nord-vest a județului Buzău, comuna Chiojdu se învecinează cu trei județe: Brașov, Covasna și Prahova. Cele 6 sate care o compun –Bâsca Chiojdului, Plescioara, Poenițele, Cătiașu, Lera și Chiojdu, sunt dispersate într-un peisaj mirific.

Chiojdu este un vechi sat moșnenesc, de pe vremea lui Mihai Voievod, fiul lui Mircea cel Bătrân. Despre perioada de început a existenței chiojdenilor, aflăm dintr-un hrisov care dădea moșnenilor din Starchiojd drept de proprietate asupra moșiei Chiojd. De-a lungul timpului, ținutul acesta și-a căpătat propria identitate socio-culturală, cu specificul dat de așezarea geografică, zona Subcarpaților de curbură.

O dovadă necontestabilă a recunoașterii valorilor culturale locale este prezența, în cadrul Muzeului Satului ”Dimitrie Gusti” din București a Casei Codescu ( sec. XVIII), din Chiojdu. Arhitectura din Chiojdul Mic este una dintre cele mai frumoase din țara noastră, cu aspect monumental. Casa din Chiojdu se găsește și pe bancnotele de 100.000 lei (2001) și 10 lei ( 2005), alături de Nicolae Grigorescu. ”Cel mai mare pictor român alături de cea mai frumoasă casă din țară ”(Gheorghe Petcu: județul Buzău-legende și istorie).

În acest cadru special pentru locuitori, dar și pentru vizitatori, marți, 8 septembrie 2015, începând cu orele 12.00, are loc Serbarea folclorică TÂRGUL MĂRIILOR, aflată anul acesta la a 15-a ediție.

”Ne-am străduit să realizăm un eveniment special pentru locuitorii comunei noastre, pentru fii satului cu care ne mândrim, pentru toți cei care iubesc natura frumoasă care ne înconjoară. Vă invităm să participați la un adevărat spectacol oferit de Matilda Pascal Cojocărița, Ștefan și Horațiu Cigu, Medalions, Simona Bănică, Gabriela Bolocan, Ion Băicuș, Maria Dumitru, Tatiana Răduță, Daniela Matache, Luminița Scântei. Cunoscuților interpreți li se vor alătura Formația de dansuri Chiojdu și Formația de majorete, Grupul de fluierași Cătina, Ansamblul folcloric Zârna Zărnești. Nu vor lipsi surprizele de tot felul: organizăm concursuri pentru “cel mai puternic cal”, „”cel mai frumos berbec”, tombola apicultorilor, precum și un circuit cicloturistic dotat cu premii”, ne-a declarat primarul comunei, Andrei Fătu.

AFIS CHIOJDU

S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: