Vremea socului. Cea mai bună rețetă de SOCATĂ

de Stiri Buzau Media

Florile de soc sunt recomandate ca terapie pentru combaterea multor afecțiuni: digestive (au proprietăți diuretice si laxative), respiratorii (răceală, gripă și bronșită), dermatologice, oculare, afecțiuni reumatice, cardiace sau de nutriție (în curele de slăbire).

Pentru a prepara socata aveți nevoie de 14 flori mari de soc cât mai parfumate (cam cât palma), 10 litri de apă minerală plată(iesiți bine la preț dacă luați două bidoane de câte 5 l fiecare), 4 lămâi, 1 kg de zahăr brun, 10-12 boabe mari de orez pentru fermentaţie (se pot pune și 5g de drojdie proaspată dar din ce am testat, gustul de soc pare mai „curat” atunci când folosim boabe de orez) si pentru un gust răcoritor desăvârșit….câteva frunze de mentă proaspată atunci când o serviți.

Recomandăm să evitați a folosi socul aflat pe marginea drumurilor foarte circulate de masini și poluate.

Cele mai parfumate sunt florile de soc din păduri, așa că dacă aveți posibilitatea de a le procura, vă sfătuim să le alegeți pe acestea.

Mod de preparare socata

Cele 14 flori de soc se pun într-un borcan de 10 litri sau doua vase 5 litri fiecare curate, fara urme de grasime pe ele si in care sa incapa, in mod egal, cate 5 l de apa si sa mai ramana putin loc pentru zahar si lamai, se adauga apa şi lamaile taiate felii si stoarse bine de sucul lor in apa. Ar fi bine ca la doua dintre lamai sa indepartati coaja galbena, caci da prea multa amareala. Borcanul se acoperă şi se lasă o zi.

A doua zi se pune zahărul și boabele de orez și se mestecă bine, se acoperă borcanul și se lasă la fermentat încă 3-4 zile. Puneți capac la borcan sau la vasele folosite însă nu le închideți complet pentru a le lăsa să „respire”. În aceste trei zile compoziția trebuie mestecată de cel puțin două ori pe zi.
Cand apa devine galbuie si mirosul este foarte bun iar daca luam cu o lingura si gustam putin, cadem in extaz in fata finetii si bunatatii acestei bauturi

Apoi sucul se strecoară printr-o sită deasă sau printr-o panza de tifon, se pune în sticle cu dop/capac si se depozitază la frigider sau in camara de alimente in loc intunecos si rece.

Sucul in sticle se aciduleaza, deci atentie, daca deschideti o sticla care a stat mai mult timp, sa nu o agitati inainte pentru ca exista riscul ca la desurubare sa tasneasca afara exact ca si sampania.

Socata se serveste rece iar in zilele calduroase puteti adauga in pahare si 2-3 frunze de menta proaspata ce vor impresiona musafirii punctand atat la gust cat si la aspectul estetic.

Știri despre: