Ce se întâmplă cu funcția de președinte al Camerei Deputaților în cazul în care aceasta rămâne neocupată?

de Stiri Buzau Media

Actualul președinte al Camerei Deputaților, Liviu Dragnea a fost condamnat azi la trei ani și șase luni de închisoare cu executare. Prin urmare, funcția pe care o ocupă în Parlament va rămâne vacantă și este necesar ca, până la finalul actualului mandat, să fie ocupată de altcineva. În această situație, conform Regulamentului Camerei Deputaților, fiecare grup parlamentar poate face o singură propunere, iar parlamentarii vor alege, prin vot secret, un alt președinte care să ocupe funcția pe perioada care a mai rămas din mandatul Camerei.

Candidatul care obține votul majorității deputaților prezenți este cel care este declarat președinte al Camerei Deputaților. În cazul în care niciun candidat nu obține votul majorității, atunci se va organiza un nou tur de scrutin la care să participe doar cei doi candidați care au obținut cel mai mare număr de voturi, scrie avocatnet.ro. Funcția de președinte al CD rămâne vacantă fie în cazul revocării de către parlament a persoanei care o ocupă, fie în patru situații prevăzute de Legea nr. 96/2006 privind Statului deputaților și al senatorilor, respectiv demisia, încetarea mandatului de deputat, eliminarea sau retragerea din grupul parlamentar din care face parte sau pierderea sprijinului politic.

Funcția de președinte al Camerei Deputaților încetează de drept în patru situații, după cum prevede legislația în vigoare. Demisia și încetarea calității de deputat (adică sfârșitul mandatului de patru ani) sunt primele două situații în care președintele Camerei își pierde de drept funcția. Dacă persoana care ocupă funcția își pierde calitatea de membru al grupului parlamentar din care făcea parte, atunci, din nou, funcția încetează de drept. Acest lucru se întâmplă deoarece grupul parlamentar respectiv, iar nu persoana, a fost ales de popor ca să ocupe funcția.