Ceahlăul și Schimbarea la Față

piramida-toaca1_0An de an, pe 6 august, care coincide cu data la care are loc sărbătoarea religioasă Schimbarea la Față, pe vârful Toaca al muntelui Ceahlău, are loc un fenomen unic în România.

Este vorba despre umbrele muntelui care se contopesc într-o formă piramidală spațială sau holografică. Pentru a fi vizibilă această imagine, trebuie să fie îndeplinite următoarele condiții: să fie surprinsă de pe vârful Toaca, la 1904 m și cerul să fie senin, pentru a fi vizibilă linia orizontului spre est în momentul răsăritului de soare.” Pe 6 august, dimineața, datorită poziției soarelui, toate umbrele se unesc la vârf și se creează o imagine magnifică tridimensională, ca holograma unei piramide”, a declarat un împătimit al fenomenului piramidei de pe Ceahlău, Mihai Marin.

Acesta a mai adăugat: ‘’Este o compunere de minimum patru umbre, Vârful Toaca are formă de piramidă regulată cu baza un pătrat, iar sub acțiunea razelor de soare dinspre est, are o umbră în formă de triunghi isoscel. Stânca Piatra Ciobanului, fiind mai mică și mai joasă, face altă umbră, prelungă. La fel, Piatra Vulcanului și Panaghia. Peste toate se suprapune lumina ce trece pe șaua muntelui”. Suprapunerea perfectă a vârfului umbrelor nu se întâmplă decât  atunci când soarele răsare dintr-o anumită pozițíe.

S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: