Eliminarea supraaccizei la carburanți: ieftinirea la pompă nu e sigură

de Stiri Buzau Media
Plenul Parlamentului a votat pozitiv proiectul de eliminare a supraaccizei la carburanți. Însă, la scurt timp după avizul pozitiv dat de deputați în comisia de buget-finanțe, vin vești proaste pentru guvernanți și pentru șoferi.

Duș rece pentru Guvernul Orban cu privire la eliminarea celebrei „supraaccize de 7 euro cenți”, introdusă de guvernarea Ponta și reintrodusă de tandemul Dragnea-Vâlcov: specialiștii din Finanțe atrag atenția că se ajunge la încalcarea unei Directive UE.

După cum au arătat calculele făcute de specialiștii în energie, intenția premierului Orban de a elimina supraacciza la carburanți este „imposibilă” deoarece accizele ar coborî sub nivelul minim permis de Comisia Europeană. Riscăm un conflict cu Comisia Europeană, pentru că, după această scădere, accizele de la noi coboară sub nivelul minim.

Deputații din Comisia de buget au aprobat, marți, în unanimitate, eliminarea supraaccizei la carburanți. Proiectul inițiat de PNL va merge în plenul Camerei Deputaților, unde miercuri va fi dat votul decisiv.

Problema este că specialiștii din Guvern solicită retragerea inițiativei legislative până la găsirea unei soluții tehnice de aplicare, în așa fel încât țara noastră să nu aibă probleme cu cei de la Comisia Europeană, conform unei note interne apărute în presa centrală.

După cum precizează surse citate de Realitatea Plus, nici ministrul Finanțelor publice Florin Cîțu nu susține proiectul legislativ de eliminare a accizei suplimenatare.

Inițiativa a fost depusă de PNL la jumătatea acestui an și vizează diminuarea accizei la carburanţi la nivelul anterior majorării operate în a doua parte a anului 2017.

Dacă va trece de plenul Camerei, eliminarea supraaccizei de 7 eurocenți la litru va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2020. Rămâne de văzut dacă eliminarea accizei de circa 30 de bani per litru se va vedea în prețul final.

Legea a fost adoptată tacit în urmă cu o lună și jumătate de Senat, aflându-se de atunci în forul decizonal, Camera Deputaților, fără a fi dezbătut.