fbpx

Fața frumoasă a patriotismului – Marian Mărgărit, primarul comunei Boldu

Primarul comunei Boldu, Marian Mărgărit a compus Imnul Văii Uzului, pe care l-a interpretat în premieră de Ziua Armatei Române, invitat fiind la Cimitirul Internațional din Valea Uzului.

Acesta a mai primit și denumirea de „Cimitir Internațional al Eroilor” datorită faptului că aici sunt înhumați morții mai multor armate, de șapte naționalități diferite: austro-ungară, rusă și română, din Primul Război Mondial și din armata germană, din cel de Al Doilea Război Mondial. Astfel, pe lângă majoritatea formată din militarii maghiari și germani, aici au fost înmormântați  militari români, ruși, sârbi, austrieci și italieni. Majoritatea mormintelor aparțin unor militari neidentificați.

„Cei ce au plătit cu viața pentru sfântul pământ românesc, sunt eroii noștri, pe care trebuie să-i cinstim cum se cuvine”, ne-a declarat Marian Mărgărit, om de cultură, poet, compozitor și mare patriot. „Ne amintim cu toții de evenimentele neplăcute petrecute cu ani în urmă, care nu trebuie să se mai repete. Vrem respect pentru cei  300 mp pe care-i ocupă crucile noastre! Acest loc reprezintă un adevărat sanctuar al istoriei și jertfei naționale.”

Am fost rugat să scriu de Ziua Armatei un imn pentru eroii din Valea Uzului și am reușit acest lucru, am compus versurile și muzica imnului, al cărui refren spune așa:

„Hai la luptă, români, hai la luptă!
Țara-i una și neamul, la fel,
Să nu pierdem, nicicând, o redută,
Să răspundem Prezent la apel!”

Am prezentat la Valea Uzului, în primă audiție, Imnul eroilor din Valea Uzului, l-am cântat cu patrioții din Harghita, Covasna, Bacău, Suceava, Vrancea, Galați, Mureș și alții. A fost un eveniment liniștit, de-un patriotism profund. Acest imn va fi însușit de către consiliile locale din zonă, începând cu orașul Dărmănești.

În semn de respect și recunoștință pentru activitatea sa, primarul Marian Mărgărit a fost decorat cu placheta și diploma de „Fiu al Văii Uzului”.

Cel ce conduce destinele comunei Boldu de peste 30 de ani este înzestrat și cu un deosebit simț artistic, pe care l-a cultivat încă din fragedă pruncie. Este compozitor și instrumentist, cunoscând tainele viorii, pianului, acordeonului, chitarei și orgăi, cu care se acompaniază pentru creațiile muzicale realizate pentru mari artiști ai țării.

Fiul cel mic, Georgian, îl urmează cu succes pe toate planurile, fiind absolvent al facultăților de Teologie și Litere. De notorietate este creația „I’m Coming Home” realizată în colaborare cu Vanotek și The Code, care s-a clasat a doua la selecția pentru Eurovision, în 2016. De asemenea, Marian și Georgian Mărgărit au o veche colaborare cu Fuego, căruia îi compun muzica și versurile melodiilor sale.

Pentru familia Mărgărit, patriotismul este o stare, nu un interes sau o paradă.

Intră in comunitatea BuzăuMedia! Află în timp real când publicăm un articol nou pe site, direct de pe Facebook și YouTube.

Urmărește-ne pe Facebook

Urmărește-ne pe YouTube