Legea care elimina restricția unei persoane de a fi asociat unic într-o singură firmă, respinsă la promulgare

de Stiri Buzau Media

Președintele Klaus Iohannis a trimis, spre ereexaminare Parlamentului legea prin care erau simplificate procedurile şi condiţiile de înregistrare a sediului social şi era eliminată restricţia pentru persoanele fizice şi juridice de a nu fi asociat unic decât într-o singură societate cu răspundere limitată. Proiectul de lege fusese adoptat de forul decizional Camera Deputaților, pe 18 decembrie 2019, potrivit legestart.ro.

În cererea de reexaminare se arată că desi modificările par a reduce birocrația și sarcinile antreprenoriatului, unele dintre ele “pot genera anumite riscuri din perspectiva necesităţii asigurării transparenţei şi concurenţei loiale pe piaţă, precum şi a consolidării luptei împotriva evaziunii fiscale”. Practic, prin abrogarea normei se va permite înfiinţarea de către aceeaşi persoană a unui număr nelimitat de societăţi cu asociat unic, cee ace poate duce, conform cererii de reexaminare, la alte probleme, deoarece nu este dublată de stabilirea unor mecanisme care să împiedice, spre exemplu, transferarea activităţii de la o societate la alta, sau crearea de societăţi distincte pentru o singură afacere, în scopul obţinerii de beneficii specifice (precum rambursarea de TVA, subvenţii etc.)
Şeful statului mai spune că în situaţia în care răspunderea asociatului cu răspundere limitată devine nelimitată, ca efect al abrogării art. 14 din Legea nr. 31/1990, acelaşi asociat va răspunde cu un patrimoniu unic (personal) pentru datoriile unui număr nelimitat de societăţi, în condiţiile în care nu au fost prevăzute mecanisme care să contrabalanseze diluarea răspunderii personale, în detrimentul diferiţilor creditori.

Proiectul de lege adoptat de Parlament prevede ca o persoană fizică sau juridică poate fi acționar unic în mai multe societăți cu răspundere limitată sau se poate asocia cu un acționar unic într-o asemenea societate.

Legea societăţilor nr. 31/1990

Articolul 14 se abrogă.

De asemenea, o altă prevedere adoptată era aceea că la înregistrarea sediului social nu mai este obligatorie prezentarea certificatului de sediu social, adeverinței de sediu social și avizului privind schimbarea destinației imobilelor pentru sediile sociale la care nu se desfășoară activitate. Totodată, era eliminat și acordul vecinilor pentru a avea sediu social într-un apartament în care nu se desfășoară activitate comercială. Totodată, proiectul elimina și obligația legală ca într-o cameră să aibă sediu social maximum o singură firmă.

La articolul 17, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„(3) La înmatricularea societăţii şi la schimbarea sediului social se va prezenta la sediul oficiului registrului comerţului documentul care atestă dreptul de folosinţă asupra spaţiului cu destinaţie de sediu social înregistrat la organul fiscal din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală în a cărui circumscripţie se situează imobilul cu destinaţie de sediu social.”

La articolul 17, alineatul (4) se abrogă.

La articolul 17, după alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (6), cu următorul cuprins:

„(6) Avizul privind schimbarea destinaţiei imobilelor colective cu regim de locuinţă, prevăzut de Legea nr. 196/2018 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor, cu modificările ulterioare, nu este necesar atunci când administratorul sau, după caz, administratorii declară pe propria răspundere faptul că la sediul social nu se desfăşoară activitate.”

Parlamentul va lua din nou în discuție noile prevederi și va trimite președintelui, după votul final, noul proiect