Legea offshore modificată a fost promulgată de președinte

de Stiri Buzau Media
Sursa foto: euractiv.com
Sursa foto: euractiv.com

Decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 11/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 165/2016 privind siguranţa operaţiunilor petroliere offshore a fost desmnat de preşedintele Klaus Iohannis, potrivit unui comunicat postat pe pagina Administrației Prezidențiale. Conform noului act normativ, firmele din domeniu au obligaţia să încheie cu autoritatea competentă un acord privind siguranţa operaţiunilor petroliere şi să suporte cheltuielile convenite pentru dezvoltarea capacităţii de prevenţie şi/sau de răspuns în cazul accidentelor majore, monitorizarea factorilor de mediu, know-how, expertize, legislaţie şi studii de impact, transfer de tehnologie şi perfecţionare profesională, necesare realizării atribuţiilor acesteia în îndeplinirea funcţiilor sale. De asemenea, legea prevede ca toate cheltuielile convenite și sumele aferente acestora vor fi virate eșalonat de către operatorii economici, într-un cont distinct, pe care autoritatea competentă îl va deschide special cu această destinație.

Art. 8, alin. (5) “Autoritatea competentă este instituţie publică finanţată din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat prin bugetul Secretariatului General al Guvernului. Din veniturile proprii realizate se vor asigura cheltuieli curente şi de capital, constituirea de fonduri pentru acordarea de stimulente şi sporuri, precum şi cheltuieli pentru achiziţia de bunuri şi servicii care se efectuează pentru realizarea activităţii autorităţii competente în îndeplinirea funcţiilor sale.

Autoritatea competentă va fi condusă de un consiliu de administraţie, format din cinci membri, care vor avea un mandat de 5 ani și vor fi: un preşedinte, doi reprezentanţi ai Secretariatului General al Guvernului, un reprezentant al Ministerului Energiei şi un reprezentant al Ministerului Finanţelor Publice. Condițiile pe care le vor îndeplini membrii Consiliului sunt:

  • sunt cetăţeni români cu domiciliul în România
  • au studii superioare tehnice, economice sau juridice
  • au o vechime de cel puțin 10 ani în funcții de conducere în instituții publice, în companii din domeniul petrolului, energiei electrice sau al gazelor naturale“.

Această autoritatea va fi finanțată integral din bugetul SGG, prin legea bugetului de stat. Legea offshore a fost votată pe 24 octombrie, în Camera Deputaţilor, forul decizional, și cuprinde condiţiile în care vor fi realizate exploatările de gaze din Marea Neagră. Investitorii sunt obligaţi să tranzacţioneze 50% din gaze pe bursa din România, iar 25% din angajaţi trebuie să fie români.