Liber la intabularea construcțiilor neautorizate

de Stiri Buzau Media

Construcțiile ridicate fără autorizație vor putea fi intabulate, iar legea a fost deja modificată în acest sens, anunță avocații de la D&B David și Baias.

Pentru a putea intra în legalitate, însă, cei vizați trebuie să îndeplinească anumite condiții specifice, potrivit economica.net. În primul rând este nevoie ca termenul de prescripție pentru sancțiunile aplicate celor care au construit fără autorizație să fie împlinit și al doilea rând ca respectivele clădiri să respecte cerințele fundamentale privind calitatea în construcții.

Aceasta este una dintre prevederile cheie ale legii 7/2020 care modifică legea 50/1991 privind calitatea în construcții, publicată în Monitorul Oficial. “Modificarea legislativă anunță, din punctul nostru de vedere, rezolvarea situației juridice pentru o parte semnificativă dintre construcțiile din România care au fost construite fără autorizație de construire”, susține Andrei Vlașin, avocat asociat la D&B David și Baias.

Până acum, pentru orice clădire, mai puțin pentru cele edificate înainte de 1 august 2001, care beneficiau de un regim derogatoriu, nu existau prevederi legale care să permită intabularea în cartea funciară a unei construcții fără autorizație.

Pentru acestea, singurul remediu era procedura intrării în legalitate care presupune obținerea unei autorizații de construire ulterioare edificării. În iunie 2019, Înalta Curte de Casație si Justiție (ICCJ) a pus capăt unei soluții practicate pe scară largă de proprietarii imobilelor construite fără autorizație, excluzând orice posibilitate de intabulare în cartea funciară în afara sistemului administrativ de autorizare și recepționare a construcțiilor.

ICCJ a statuat că „lipsa autorizației de construire sau nerespectarea prevederilor acesteia, precum și lipsa procesului-verbal de recepție la terminarea lucrărilor constituie un impediment pentru recunoașterea pe cale judiciară, în cadrul acțiunii în constatare, a dreptului de proprietate asupra unei construcții realizate de către proprietarul terenului, cu materiale proprii”.

Potrivit legislației în vigoare, executarea de construcții fără autorizație constituie contravenție sau, după caz, infracțiune și se pedepsește conform legii. Termenul până la care organul competent poate aplica sancțiunea este de trei ani de la data săvârșirii faptei.