Măsuri noi instituite de ANSVSA pentru prevenirea răspandirii ppa

ANSVSA a instituit noi măsuri pentru prevenirea răspândirii viruslui pestei porcine africane (PPA). Așadar, Autoritatea recomandă că în fiecare gospodărie să fie verificată respectarea normelor sanitar-veterinare în vigoare precum identificarea și înregistrarea animalelor. Totodată, în cadrul controalelor intensificate va fi verificată și creșterea extravilană de animale.

În continuare, medicul veterinar de liberă practică împuternicit trebuie anunțat de îndată de proprietarul de animale, dacă se constată: inapetență, febra, inrosirea pielii, arcuirea spatelui, mersul greoi, vomă cu sânge sau/și diaree cu sânge.
Totodată, după tăierea animalului este necesară sesizarea medicului veterinar de liberă practică împuternicit dacă se observă: splina mărită de culoare roșie sau neagră, ficat mărit, hemoragii, acumulări de lichide în anumite cavități.
Atenție! În pensiuni și puncte gastronomice locale este obligatorie efectuarea cu 24 de ore a examenului ante-mortem și, ulterior, al celui post-mortem, iar în zona de tăiere trebuie luate măsuri pentru evitarea contaminării cărnii și organelor, ceea ce implică obligatoriu existența unei surse de apă potabilă rece și caldă, un recipient pentru colectarea subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman. Nu în ultimul rând, în zona în care are loc tranșarea cărnii, trebuie luate măsuri pentru evitarea contaminării, ceea ce implică obligatoriu existența unei surse de apă potabilă rece și caldă și facilități corespunzătoare, în timp ce carnea tranșată și organele trebuie manipulate și depozitate în condiții igienice, inclusiv la temperatura controlată, de către persoane cu stare de sănătate și de igienă personală corespunzătoare, astfel încât să fie evitat orice risc de contaminare cu agenți fizici, chimici și microbiologici, respectiv pentru a nu compromite siguranță cărnii și a organelor.

Măsuri ANSVSA pentru fermele comerciale

„Este interzisă tăierea porcilor, în scopul comercializării cărnii, în alte locuri sau spații, decât cele autorizate sanitar veterinar”, spun reprezentanții instituției.
Tot în fermele comerciale se va verifică modul de respectare a cerințelor legislației Uniunii Europene aplicabile comerțului cu porcine, precum și a măsurilor privind restricționarea mișcărilor de porci, că urmare a apariției și evoluției focarelor de PPA.
De asemenea, se vor realiza controale în trafic, cu sprijinul reprezentanților inspectoratelor de poliție județene, pentru a se verifică dacă sunt respectate condițiile legale pentru transportul animalelor, cărnii și produselor din carne, dar se va verifică și modul de respectare a cerințelor legale aplicabile comerțului cu carne proaspătă și produse din carne, că urmare a apariției și evoluției unor focare de PPA.
În cazul mișcării animalelor, vor fi intensificate controalele privind circulația și respectarea prevederilor privind mișcarea porcilor, a cărnii și produselor din carne de porc, controalele rutiere în vederea descurajării comerțului ilegal de porcine și produse provenite de la acestea, iar populația va fi informată cu privire la evitarea achiziționării de animale și produse provenite de la acestea de la persoanele neautorizate și fără documente sanitar – veterinare.
„Este interzisă punerea în consumul uman a cărnii de porc care nu a fost supusă examenului pentru detectarea Trichinella spp., iar carnea provenită de la porcinele infestate cu Trichinella spp. se declara improprie consumului uman și se elimina în conformitate cu legislația sanitară veterinară în vigoare”, avertizează specialiștii ANSVSA.

BuzăuMedia utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe site-ul nostru. Apăsând "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie. DA, ACCEPT Mai mult