fbpx

Prima sesiune parlamentară din acest an: Importante modificări legislative în domeniul muncii, rutier și fiscal ar putea fi adoptate până în vară

Luni începe prima sesiune parlamentară din acest an și numeroase proiecte legislative moștenite din precedentele sesiuni legislative ar putea să primească votul decisiv anul acesta. Vorbim de proiecte care au trecut deja de o Cameră a Parlamentului și care vizează aspecte ce țin de zilele libere, impozitarea salariilor, stopajul la sursă, asigurările RCA, vaccinarea obligatorie, legalizarea canabisului și nu numai.

Camera Deputaților și Senatul se întrunesc anual în cadrul a două sesiuni ordinare, conform Constituției României. Concret, prima sesiune începe în luna februarie și poate să țină până în luna iunie, în timp ce sesiunea a doua începe în septembrie și ține cel mult până în decembrie.

Cum de luni începe oficial prima sesiune parlamentară din acest an, am selectat cele mai importante propuneri legislative care au șanse să fie adoptate și să devină efectiv legi până la vară. De menționat este că proiectele incluse în listă deja au trecut de una dintre Camerele Parlamentului, astfel că mai au nevoie doar de votul favorabil al celeilalte Camere pentru a putea deveni legi. Pentru a deveni lege, un proiect trebuie să treacă de votul Camerei decisive a Parlamentului (care poate fi, în funcție de domeniul de reglementare, fie Senatul, fie Camera Deputaților), de președintele țării și apoi să apară în Monitorul Oficial.

 1. Zile libere pentru părinți când se suspendă cursurile la școală

Atunci când școlile se închid temporar din cauza vremii sau din alte motive, părinții copiilor care sunt nevoiți să stea acasă vor putea beneficia, pe toată perioada în care școlile sunt închise, de zile libere plătite, indiferent că lucrează la stat sau în mediul privat, conform unei propuneri legislative adoptate în iulie 2019 de Senat. Spre final de an, a primit raport favorabil la deputați, ceea ce înseamnă care șanse mari să intre în vigoare anul acesta.

 1. Jurnaliștii ar putea să fie scutiți de impozitul pe venit

Un proiect adoptat tacit în iunie 2019 de senatori prevede modificarea listei scutiților de impozitul pe venit și adăugarea și a jurnaliștilor în enumerare. Proiectul indică faptul că e vorba atât de jurnaliștii salarizați în baza unui contract individual de muncă, cât și de jurnaliștii care câștigă bani în baza unui contract de drepturi de autor. Și acest document are șanse mari să se aplice anul acesta, în contextul în care a primit semnale bune și la deputați.

 1. Legea vaccinării se apropie de ultimul vot în Parlament

Părinții care vor refuza vaccinarea copiilor vor putea fi amendați cu până la 10.000 de lei, potrivit unui proiect ințiat de Guvern în 2017 și care stagnează încă de atunci în Parlament. Potrivit acestuia, copiii nevaccinați nu vor putea fi înscriși în colectivități decât dacă fac ulterior, conform unui calendar precis, vaccinările obligatorii.

 1. Legalizarea canabisului în scop medicinal

Un proiect în acest sens a trecut tacit de Senat în 2019 și ar putea fi adoptat de deputați anul acesta. Scopul proiectului e să facă posibilă cultivarea, recoltarea și comercializarea plantei exclusiv pentru scopuri medicinale. În eventualitatea în care proiectul va fi adoptat, pacienții vor putea găsi în farmacii medicamente, calmante și preparate din planta de canabis, eliberate doar pe bază de prescripție medicală și utilizând un formular special.

 1. Închisoare pentru neplata taxelor salariale

Tot tacit a trecut de Senat și proiectul care ar reintroduce pedeapsa penală pentru stopajul la sursă, avansat anul trecut de fostul ministrul al finanțelor, cu speranța că se vor colecta mai mulți bani la buget. La Senat, proiectul nu a primit semnale bune, iar dacă nu s-ar fi depășit termenul de adoptare prin vot, e posibil ca senatorii să-l fi respins. Rămâne de văzut care va fi optica deputaților.

 1. Obligativitatea montării contoarelor de căldură la nivelul fiecărui apartament

Până la sfârşitul anului 2020, toate apartamentele racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică vor trebui să aibă montate contoare pentru căldură, conform unui proiect propus în decembrie 2019 pentru adoptare la Camera Deputaților, la a doua tură legislativă (a fost trimis înapoi în Parlament de președintele statului). Montarea contoarelor sau, după caz, a repartitoarelor va fi obligatorie indiferent că este vorba de apartamente de locuit sau spaţii cu altă destinaţie (de exemplu, sediu de firmă sau magazin).

 1. Angajarea cu normă întreagă, obligatorie în cazul șefului pe contabilitate dintr-o firmă

Persoana care conduce contabilitatea unei firme va trebui să aibă încheiat cu aceasta un contract individual de muncă cu normă întreagă, condiție care nu se regăsește în prezent în Legea contabilității. În luna august a lui 2019, Guvernul a trimis deputaților, unde se află acum proiectul, un punct de vedere negativ cu privire la inițiativă.

 1. Limitările la angajări pentru PFA-uri și II-uri vor fi relaxate

PFA-urile vor putea să angajeze până la cinci persoane, nu maximum trei, cum e acum, iar întreprinderile individuale (II-uri) vor putea să angajeze până la 15 oameni, nu maximum opt. Proiectul care prevede ridicarea acestor limite a trecut tacit de Senat în primăvara lui 2019, dar nu mai poate trece la fel și de deputați, unde va trebui supus la vot.

 1. Noi categorii de contribuabili care să poată deduce valoarea caselor de marcat din impozit

Și firmele care aplică impozitul pe profit, și PFA-urile vor putea deduce, alături de microîntreprinderi, cheltuielile cu achiziția caselor de marcat electronice din impozitul datorat, potrivit unui proiect de act normativ adoptat la Senat în decembrie 2019.

 1. Decontarea directă la RCA: dovada folosirii banilor, obligatorie

Persoanele care au fost prejudiciate în urma accidentelor rutiere și care au activată opțiunea decontării directe de la propriul asigurător vor fi nevoite să arate cum au folosit banii primiți, în maximum 45 de zile. Dacă nu, vor trebui să îi returneze. Această obligație este prevăzută într-un proiect legislativ care a fost adoptat tacit la Senat anul trecut.

 1. Angajații ar putea să-și achite lunar o asigurare voluntară de sănătate din impozitul pe salariu

Angajații ar putea, în viitor, să-și acopere lunar, parțial sau chiar integral o asigurare voluntară de sănătate din impozitul pe salariu. În prezent, acest lucru nu este permis de legislația în vigoare. Proiectul care prevede modificarea mai are nevoie de votul deputaților, pe al senatorilor avându-l deja – aceștia au fost de acord cu propunerea.

 1. Modificări la legislația adopțiilor

Procedurile de adopție, inclusiv în cazul copiilor cu privire la care s-au instituit măsuri de protecție, vor cunoaște unele simplificări printr-un proiect de lege adoptat în 2018 de Senat, proiect care prevede inclusiv acordarea unor sume suplimentare de bani celor care adoptă.

 1. O nouă lege a gestionarilor

Deoarece actuala lege a gestionarilor este folosită încă din anul 1969 și n-a fost actualizată în totalitate pentru a reflecta schimbările din ultimii aproape 50 de ani, parlamentarii au pregătit o lege nouă pentru această categorie de angajați, adoptată în Senat încă din 2018. Din toamna lui 2018, când a primit anumite avize de la comisiile speciale la deputați, proiectul n-a mai avansat deloc însă. Acesta ar putea reajunge în atenția lor anul acesta.

 1. Salariații ar putea primi 1.500 de lei de la angajator ca să-și ia bicicletă „de serviciu”

Salariații ar putea primi de la angajator tichete de bicicletă, care ar urma să aibă un dublu scop: achiziționarea unei biciclete pentru a face naveta de acasă la serviciu și înapoi (o subvenție de 1.500 de lei o dată la trei ani) și acoperirea unei părți a costului de transport cu bicicleta (maximum 300 de lei pe an). Proiectul ce conține această măsură a trecut de Senat în 2018, era cât pe ce să fie adoptat și la deputați, însă a fost trimis înapoi la comisii.

 1. Reguli clare privind posibilitatea polițiștilor locali de a constata contravenții rutiere

Subiectul este, de ani buni, într-o continuă dispută: unii sunt de părere că legislația le permite polițiștilor locali să dea amenzi rutiere, alții sunt de părere că legislația nu poate fi interpretată în acest fel. Un proiect de lege din Parlament își propune să trateze chestiunea definitiv, prin stabilirea unor reguli clare în acest sens. Documentul a trecut tacit de senatori în 2017, dar la Camera Deputaților a rămas încă de atunci și până acum are doar un aviz de la una dintre comisiile de specialitate, deși practica reclamă demult o tranșare la nivel legislativ a disputelor din practică.

 1. Bani de la stat pentru contractarea unei bone pentru copii

În funcție de cât de mari sunt veniturile nete din familie, dar și de o serie de alte condiții, părinții vor putea cere bani de la stat pentru serviciile unei bone, care să stea cu copilul până la vârsta de trei ani, potrivit unui proiect trecut tacit de Senat anul trecut. În funcție de ce decid deputații, măsura ar putea intra în vigoare. Inițiatorii vor să vină în ajutorul celor care ar vrea să se întoarcă mai repede în câmpul muncii, dar nu au cu cine să lase copiii mici acasă.

 1. Acordarea liberelor legale în funcție de religia salariatului

Deputații au adoptat anul trecut noi modificări la regulile acordării liberelor legale în funcție de religia salariaților, dar mai e necesar și votul senatorilor. De principiu, parlamentarii vor să stabilească faptul că, atunci când se dublează liberele de Vinerea Mare, Paște și Rusalii, dublurile se vor recupera. Când zicem se dublează, ne referim, de exemplu, la acordarea de libere atât pentru Paștele ortodox, cât și pentru Paștele catolic – o persoană care stă acasă două zile și în primul caz, și în al doilea caz o să recupereze două zile ulterior.

 1. Protecții pentru împrumutați contra recuperatorilor de creanțe și executărilor silite

Patru proiecte legislative ce privesc împrumutații înregistrate în 2019 în Parlament au primit toamna trecută un vot favorabil la Senat. Ele readuc în actualitate câteva chestiuni care, în esență, au mai fost propuse în ultimii ani, dar nu au reușit să devină legi. Vorbim, mai exact, de propuneri legislative pentru consumatorii care nu mai pot face față dobânzilor excesive din contracte, care ajung să nu mai poată plăti creditele din cauza riscului valutar, pentru cei care sunt prejudiciați de cesiunile de creanțe speculative ori care sunt executați silit fără să se încerce revizuirea contractelor înainte.

 1. Antițigănismul, infracțiune

Cei care nu vor respecta drepturile romilor și vor promova doctrine antițigăniste ar putea fi pedepsiți cu închisoare de până la 10 ani, prevede un proiect de lege cu măsuri pentru prevenirea și combaterea antițigănismului, adoptat tacit la Senat. Dacă deputații vor acorda un vot favorabil, propunerea ar putea intra în vigoare.

Intră in comunitatea BuzăuMedia! Află în timp real când publicăm un articol nou pe site, direct de pe Facebook și YouTube.

Urmărește-ne pe Facebook

Urmărește-ne pe YouTube

S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE:

BuzăuMedia utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe site-ul nostru. Apăsând "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie. DA, ACCEPT Mai mult