Termenul pentru notificarea de intrare într-o procedură de restructurare financiară este 31 octombrie

de Stiri Buzau Media

Marii datornici ai statului mai au timp până pe 31 octombrie pentru a depune la Fisc notificarea de intrare într-o procedură de restructurare financiară. Termenul inițial stabilit fusese finele lui septembrie, însă a fost prelungit prin ordonanță pentru a da mai mult timp celor vizați să-și pregătească hârtiile. Beneficiarii în teorie ai acestui mecanism sunt aproape 2700 de companii private, de stat și cu capital mixt, pe care Fiscul i-a notificat prin scrisori despre posibilitatea de a beneficia de el până la începutul acestei luni, scrie avocatnet.ro.

Mecanismul restructurării financiare pentru firmele cu datorii de peste un milion de lei la Fisc restante la finele anului trecut poate fi accesat, potrivit Ordonanței Guvernului nr. 6/2019, printr-o notificare depusă la organele fiscale – în lipsa ei, se pierde dreptul de a beneficia de măsură. Cum termenul inițial prevăzut era 30 septembrie, Guvernul a aprobat o prelungire a acestui termen cu încă o lună (31 octombrie 2019), prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 67/2019.

La solicitarea noastră, ANAF ne-a comunicat, pe 8 octombrie, că a trimis deja tuturor celor care ar putea beneficia de mecanismul OG nr. 6/2019 scrisori de informare. Vorbim, mai exact, de 2693 de debitori cu datorii de peste un milion de lei (fiecare):

  • 2634 de persoane juridice de drept privat care figurau în evidențele ANAF cu datorii într-un cuantum de aproximativ 21.593.000.000 lei;
  • 31 de societăți comerciale cu capital de stat care figurau cu obligații de plată de circa 1.730.000.000 lei;
  • 28 de societăți cu capital mixt (privat și public) care figurau cu datorii de circa 917.000.000 lei.

În esență, restructurarea financiară  poate fi aplicată de firmele care au obligații bugetare principale restante la 31 decembrie 2018, al căror cuantum pleacă de la cel puțin un milion de lei și n-au fost achitate până la momentul emiterii certificatului de atestare fiscală pe care l-au cerut cu această ocazie de la ANAF. La acest sume se adaugă, desigur, și obligațiile bugetare accesorii, însemnând dobânzi și penalități. Specialiștii au apreciat în unanimitate mecanismul ca fiind unul cu dedicație pentru companiile de stat. După 1 noiembrie, vom putea vedea exact cât de interesate au fost aceste companii să profite de el.

Termenul de 31 octombrie este primul din procedură, el fiind relevant pentru a notifica intenția de a accesa mecanismul. Firmele care fac notificarea acum trebuie să respecte însă și al doilea termen din procedură, 8 februarie 2020. Acesta e termenul până la care contribuabilul trebuie să dovedească îndeplinirea condițiilor de intrare în mecanism și – cel mai important – să-și facă planul de restructurare pe care să-l prezinte Fiscului.

Ambele sunt termene de decădere, iar firmele care nu depun notificările până joi inclusiv nu mai au nicio șansă să intre în mecanism. Dacă Guvernul nu ar fi fost demis, exista posibilitatea a încă unei ordonanțe prin care termenul să fie prelungit. Un Guvern demis nu poate însă da ordonanțe, potrivit Constituției.