Veste bună pentru medici: De la 1 august, gărzile suplimentare nu vor mai fi obligatorii

spitalMinistrul Sanatatii, Vlad Voiculescu si ministrul Muncii, Dragos Pislaru, au avut joi o intrevedere cu reprezentanti ai mai multor sindicate din Sanatate in ceea ce priveste reglementarea garzilor suplimentare.

Potrivit unui comunicat remis vineri AMPRESS, de la 1 august, garzile suplimentare nu vor mai fi obligatorii, ci efectuate pe baza semnarii unui contract cu spitalul. Este o masura care vine sa indrepte un abuz proferat la adresa medicilor care s-a petrecut timp de decenii.

Astfel, contractul individual de munca cu timpi partiali care va reglementa efectuarea garzilor suplimentare reprezinta o baza legala care confera medicilor drepturile prevazute de Codul Muncii. De la 1 august, garzile suplimentare vor fi recunoscute ca timp de munca prestata, vor fi luate in considerare atat la vechimea in munca, cat si la vechimea in specialitate.

Garzile suplimentare vor fi platite cu sporuri intre 25-75% pentru o garda in timpul saptamanii, respectiv intre 50-100% in weekend. Modul de determinare a procentului acordat va fi reglementat prin ordin al ministrului Sanatatii.

Medicii care nu au contract de munca pe norma intreaga, ci efectueaza numai garzi, vor avea dreptul la concediu de odihna proportional cu timpul muncit in garzi.

Pentru „garda obligatorie” (care nu este suplimentara, ci face parte din timpul contractual de munca), ministrii Muncii si al Sanatatii au decis impreuna cu reprezentantii sindicatelor ca va fi acordat sporul de noapte de 25%.

Urmeaza un calendar de consultari cu privire la alte modificari in ceea ce priveste garzile suplimentare, care vor fi cuprinse intr-o modificare a Ordinului de Ministru al Sanatatii 870 / 2004, conform comunicatului citat.

Cristina Matei, AMPress

S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: