Atac al preşedintelui executiv al PMP, deputatul Eugen Tomac la adresa Guvernului, privind Calendarul Centenar

de Stiri Buzau Media

Deputatul Eugen Tomac, preşedintele executiv al PMP a declarat vineri la Buzău că potrivit ultimelor acţiuni ale guvernării actuale, calendarul Centenar reprezintă ,,un eşec pe toate planurile şi o batjocură la adresa tuturor românilor”. Afirmația acestuia vine în contextul în care, Guvernul a luat decizia săptămâna trecută să desfiinţeze Departamentul Centenar.

[bs-quote quote=”Regretăm că Guvernul a luat decizia (…) să desfiinţeze Departamentul Centenar, probabil pentru că departamentul nu a reuşit până în luna martie să implementeze nici un proiect important, iar Guvernul a ales să-l desfiinţeze decât să dea explicaţii de ce nu face nimic. (…) Anul trecut, printr-o lege a manifestărilor legate de Centenar, alianţa PSD-ALDE i-a luat dreptul preşedintelui României să acorde distincţii şi onoruri cu acest prilej, dar nici cei mandataţi nu par să înţeleagă care le este misiunea şi, aşadar, calendarul Centenar este un eşec pe toate planurile şi o batjocură la adresa tuturor românilor. ” style=”default” align=”center” author_name=”deputat Eugen Tomac ” author_job=” preşedinte executiv al PMP” author_avatar=”http://buzaumedia.ro/wp-content/plugins/blockquote-pack-pro/img/other/steve-jobs.png”][/bs-quote]

Senatorul de Buzău Lucian Romașcanu, fost ministru al Culturii în guvernul Mihai Tudose, în cadrul unui interviu acordat jurnaliștilor de la PSnews.ro face lumină în problema detașărilor de la Departamentul Centenar. Parlamentarul buzoian a explicat faptul că detașările au fost semnate pe vremea premierului Sorin Grindeanu, de către cel care conducea la acea vreme Departamentul Centenar. Între timp, departamentul a trecut din subordinea Secretariatului General al Guvernului (SGG) în cea a Ministerului Culturii, cu toată schema de personal aferentă.

,,Aceste detașări au fost obligatorii, prin legea care a stat la baza transferului Departamentului Centenar de la Guvern la Ministerul Culturii. În OG 5/2017, la articolul 2, se subliniază foarte clar că Ministerul Culturii va prelua Departamentul împreună cu întreaga schemă de angajați. Acele detașări au fost făcute în perioada guvernării anterioare, iar noi, prin lege, am fost obligați să preluăm acest departament, cu tot cu oameni. Mai mult: din cauza faptului că domnul secretar de stat Videscu (Cristian Ioan Videscu – n.r.) nu a mai continuat la minister, am așteptat să ajungă un nou secretar de stat (care a apărut în noiembrie), care să se ocupe direct de partea de Centenar, și care să-și facă propriile analize și să decidă ceea ce este de făcut.

În guvernarea Grindeanu, Departamentul Centenar era în subordinea Secretariatului General al Guvernului. N-avea treabă ministrul Vulpescu cu Centenarul! Odată cu venirea augustei mele persoane la Ministerul Culturii, s-a decis trecerea Departamentului Centenar din subordinea Guvernului în subordinea Ministerul Culturii. Odată cu această trecere, mandatul domnului Videscu nu a mai fost prelungit și am rămas fără secretar de stat până în noiembrie. De-abia în luna noiembrie am primit un nou secretar de stat care să se ocupe de Centenar (în persoana fostului fotbalist Paul Claudiu Cotîrleț, revocat zilele trecute de către actualul ministru al Culturii, George Ivașcu, din cauza proastei gestionări a Departamentului Centenar – n.r.).

În Ordonanța de Guvern numărul 5/2017, se stipulează trecerea Departamentului Centenar de la Guvern la Ministerul Culturii, cu toate obligațiile respective – printre care și preluarea întregii scheme de personal. Eu, personal, nu am semnat nicio detașare. Unele semnături pe care le găsiți sunt pentru anumite prelungiri de detașări – firesc, până venea secretarul de stat, să-și facă evaluarea departamentului. Vorbind despre salarii: în ianuarie, am luat măsura de a reduce salariile tuturor celor detașați la Departamentul Centenar la nivelurile stabilite pentru instituția Ministerul Culturii prin Legea salarizării unitare. Deci asta este: am fost obligat să fac acest lucru prin lege și, în același timp, n-am vrut să intru în structură, până nu am avut un secretar de stat care să se ocupe full time de așa ceva.

Legat de salariile de acolo: într-adevăr, ele săreau calul (pentru că sunt permise detașările și, în același timp, era permis să aduci cea mai bună leafă dintre cele două), dar în ianuarie am dispus să se încadreze cei detașați în grila de salarizare, pentru a nu mai avea și excese, și neconcordanțe cu ceilalți angajați ai ministerului, care puteau avea o problemă din cauza asta” a explicat senatorul PSD Buzău Lucian Romașcanu, fost ministru al Culturii.