Avocatul Adrian Toni Neacșu face precizări despre situația guvernului demis azi

de Stiri Buzau Media

Adrian Toni Neacșu – precizări

Se face o confuzie cu privire la regimul constituțional al Guvernului Cîțu demis prin moțiune de cenzură. Dacă această confuzie persistă se înțeleg mai greu scenariile juridice și politice pe care partidele le joacă acum, în special PNL-ul, dar și Președintele. Veți înțelege imediat de ce nu se mai grăbesc.

Guvernul Cîțu este un guvern demis care își va exercita atribuțiile limitate (fără OUG-uri, OG, proiecte de legi și politici publice noi) până la depunerea jurământului de către noul Guvern (art. 110 alin. 4).

Nu există în Constituție un termen maxim de 45 de zile după care premierul demis Cîțu ar trebui să plece. Acest termen maxim există doar pentru situația miniștrilor interimari (în urma demisiei ca act personal de voință sau remanierii guvernamentale – art. 107), însă în situația actuală nu mai avem miniștri interimari ci doar un Cabinet demis.

Actualul Guvern Cîțu nu este un Guvern interimar, ci un Guvern demis, cu puteri limitate. Nici membrii cabinetului nu mai sunt interimari ci doar miniștri demiși, fără să li se mai aplice termenul de 45 de zile.

Președintele României nu are un termen obligatoriu în care trebuie să desemneze un nou candidat pentru funcția de prim-ministru, altul decât cel care ar rezulta din lectura cu bună credință a constituției, ci o poate tărăgăna cât vrea.

Pentru cine nu își aduce aminte, în 2009 Guvernul Boc a fost reînvestit după 70 de zile de la moțiunea de cenzură prin care fusese demis, până atunci rămânînd cu puteri limitate la Palatul Victoria.

 

Știri despre: