Cine este Cătălin Predoiu, ministrul propus la Justiţie în Guvernul Orban

de Stiri Buzau Media

Cătălin Predoiu a fost propus de premierul desemnat Ludovic Orban pentru a fi ministru al Justiţiei. Predoiu are 49 de ani, are origini buzoiene, şi a mai fost ministru al Justiţiei în Guvernul lui Tăriceanu (februarie-noiembrie 2018) şi al lui Boc (decembrie 2008-octombrie 2009). De asemenea, a fost ministru interimar al Justiţiei după căderea Guvernului Boc prin moţiune de cenzură (octombrie 2009) şi ministru interimar al Afacerilor Externe (octombrie 2009), ministru al Justiţiei în Guvernul Boc (2009-2012), ministru al Justiţiei în Guvernul Ungureanu (9 febr.2012-7 mai 2012).

După demisia guvernului Boc, din februarie, 2012, a fost numit de Traian Băsescu premier interimar şi a stat în această funcţie timp de trei zile, până la formarea noului guvern.

Cătălin Predoiu este membru în Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi şi în Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul justiţiei.

A absolvit Facultatea de Drept la Universitatea Bucureşti şi apoi a urmat un program de instruire în practica dreptului comercial la Baroul din Caen, Franţa (1994). Mai târziu a obţinut titlul de doctor în Drept Comercial, “summa cum laude”, tot la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti.

Din 1991 este membru al Baroului Bucureşti şi a fost cadru didactic la Facultatea de Drept, Universitata Bucureşti, în perioada 1994-2007.

Selecție publicații:

  • St. Cărpenaru, S. David, C. Predoiu, Gh. Piperea, Legea societăților comerciale – Comentariu pe articole, Ediția a IV-a, p. 1024, Editura C.H. Beck, 2009, București.
  • “Cariera comercială a societăților civile” în Revista Română de Drept al Afacerilor, Suplimentul 1/2007, coautor
  • “Consideraţii privind noţiunile de activitate bancară şi credit bancar”, Bucureşti, 2003;
  • “Băncile în contextul legislaţiei anti-infracţionale. Obligaţii legale speciale”, Bucureşti, 2003;
  • “Societăţile comerciale”, prima ediţie, Bucureşti, 2001, co-autor;
  • “Operaţiunile de creditare din interiorul unui grup de societăţi”, Bucureşti, 1996;

Biroul Politic Naţional al PNL a validat cu unanimitate de voturi lista de miniştri şi programul de guvernare propuse de premierul desemnat, Ludovic Orban. În favoarea celor două documente s-au pronunţat 61 de membri ai BPN al PNL prezenţi la reuniune.

Ulterior, premierul desemnat Ludovic Orban a anunţat, public, componenţa Cabinetului pe care îl va supune votului Parlamentului.