Comitetul Executiv al PSD la Parlament. Ce probleme vor discuta social democrații în ședință

de Stiri Buzau Media

Social democrații se reunesc astăzi, la prânz în ședința Comitetului Executiv. După o absența de o lună jumătate din viața publică, Liviu Dragnea se întâlnește cu liderii din teritoriu dar și cu parlamentarii pentru a stabili agenda PSD pentru 2019. Ședința are loc în contextul în care Guvernul trebuie să treacă prin Parlament bugetul de stat, PSD se confruntă cu o serie de demisii la nivel parlamentar iar liderii locali așteaptă în continuare amnistia și grațierea. De asemenea, Liviu Dragnea este acuzat de foști colegi de partid că a orchestrat protestele din 10 august.

Bugetul pe 2019 – subiect sensibil pentru liderii PSD din teritoriu. Comitetul Executiv Naţional al PSD este programat la ora 12:30, la Palatul Parlamentului. Principala temă de discuție este bugetul de stat pe 2019. Liviu Dragnea, alături de Darius Vîlcov și Eugen Teodorovici, le va prezenta social democrațiilor cifrele și prioritățiile Guvernului pe anul în curs. Surse social democrate au declarat pentru Hotnews.ro că Dragnea va anunța și o serie de proiecte pe care le va demara Guvernul în 2019.

Nemulțumirile social democrațiilor din teritoriu vin după ce Dragnea le-a promis că în 2019 le vor primi cele 6 miliarde de lei pe care autoritățiile locale le-au pierdut anul trecut prin scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10%. Proiectul de buget pe 2019 prevede majorarea cotei pe care primăriile o primesc din impozitul pe venit, dar, în același timp primăriile vor prelua de la Guvern toate cheltuielile sociale.

Explicații și soluții la demisiile din PSD și majoritatea parlamentară. O altă temă pe ordinea de zi a ședinței și pe care liderul PSD va trebui să o clarifice este situația majorității parlamentare și plecările din PSD. Săptămâna trecută, fostul premier Mihai Tudose și-a anunțat demisia din PSD și înscrierea în partidul lui Victor Ponta. După plecarea acestuia, alți trei deputați social-democrați au declarat public că părăsesc partidul.  Surse politice au declarat că vor mai exista deputati social-democrați care își vor anunța demisiile în următoarea perioadă. O demisie așteptată este cea a lui Paul Stănescu care se pare că nu a luat încă o decizie în acest sens. De altfel, în ultima săptămână acesta a fost curtat intens de adversarii lui Liviu Dragnea iar pe rețele de socializare au fost postate fotografii cu întâlniri neoficiale ale acestuia.

Prin plecările din ultima perioada majoritatea PSD-ALDE de la Camera Deputaților este slăbită iar proiectele puterii pot fi adoptate doar cu ajutorul voturilor UDMR și cele ale Minoritățiilor. La Senat, în schimb majoritatea PSD-ALDE este stabilă. Totodată, opoziția nu a renunțat la ideea de a-l debarca pe Liviu Dragnea de la șefia Camerei și intenționează să reia demersul odată cu începerea sesiunii parlamentare.

De asemenea, PSD se confruntă cu un nou atac dur din partea adversarilor din partid. Omul susținut de Gabriela Frea, viceprimarul Aurelian Bădulecu a declarat, într-o emisiune TV că a mințit când a fost audiat la Parchet în cazul protestului din 10 august.  Viceprimarul Capitalei a precizat că a fost nevoit să depună mărturie mincinoasă la Parchet pentru binele partidului. Întrebat de ce a mințit în fața procurorilor, Bădulescu a replicat: „Pentru că sunt un mincinos şi ca să apar un partid care acum mă exclude… de aia. Ca să-l apăr pe Codrin Ştefănescu, ca să apăr democraţia, ca să fie bine”, a completat viceprimarul.

De precizat este că Aurelian Bădulescu a avut delegate atribuțiile Gabrielei Firea în timpul protestului reprimat violent de jandarmi în 10 august. Președintele PSD trebuie să-și asigure colegii că demisiile din partid se opresc și că poate gestiona pe viitor atacurile adversarilor politici. De altfel, conducerea PSD pregătește o ofensivă în acest sens, la nivel parlamentar.

Pesediștii vor explicații pe tema amnistiei și grațierii. O altă problemă foarte importantă pe care Liviu Dragnea trebuie să o tranșeze este situația Codurilor Penale și descretizarea protocoalelor. În continuare, liderii PSD fac presiuni și au așteptări ca Dragnea să le rezolve problemele penale și să-l forțeze pe ministrul Justiției să dea ordonanța privind amnistia și grațierea.

La nivel oficial, Comitetul Executiv Naţional al PSD are pe agendă chestiuni legate de administraţie internă şi pregătirea campaniei pentru alegerile europarlamentare din luna mai a acestui an. Şedinţa CExN va fi urmată de o întâlnire a conducerii social-democrate cu grupurile parlamentare ale PSD de la Senat şi Camera Deputaţilor, ședință în care se vor anunța și prioritățile legislative.

Știri despre: , , ,