Comunicat de presă – Dep. Sebastian Radu

de Stiri Buzau Media

Românii cu domiciliul stabilit în străinătate nu mai sunt cetățeni de rangul II

Camera Deputaților a adoptat proiectul care modifică Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate.

Astfel, de la alineatul (4) al articolului 6 a fost eliminată sintagma „în fața autorităților române și străine” pentru a permite ca pașaportul în toate formele sale să reprezinte act prin care se face dovada identității și în fața unor entități terțe.

Proiectul îl are drept co-inițiator și pe deputatul social democrat buzoian Sebastian Radu, secretar al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării.

„Încă din 2018 am sesizat faptul că cetățenii români din străinătate, în special cei care și-au stabilit domiciliul în afara granițelor țării și au pașaport simplu temporar cu menționarea țării de domiciliu, pașaportul CRDS, așa cum mai este cunoscut, nu au aceleași drepturi pe care le are orice alt român, membru al Uniunii Europene. Acest lucru se întâmplă deoarece la stabilirea domiciliului în străinătate Cartea de Identitate se retrage și se înlocuiește cu pașaportul CRDS, moment în care încep probleme în cazul în care au nevoie să își confirme identitatea în diverse situații. Am primit foarte multe sesizări de la cetățeni care aveau probleme cu băncile din afara țării, de exemplu, acestea nefiind autorități, nu se aflau printre entitățile în fața cărora poți prezenta pașaportul pentru a-ți dovedi identitatea. Același lucru se întâmpla și în cazul unui angajator.

Prin acest proiect de Lege am reușit să creăm condițiile ca fiecare cetățean care dorește să aibă o relație corectă cu statul să o poată face fără să se teamă că lipsa unui domiciliu declarat în România îl va pune în imposibilitatea de a se bucura de aceleași drepturi și libertăți pe care le au ceilalți români.

În ședința de marți a plenului Camerei Deputaților toate forțele politice au arătat că au înțeles necesitatea acestei modificări legislative și au votat aproape în unanimitate pentru proiectul care va ajuta românii din afara granițelor țării să simtă că sunt la fel de importanți pentru stat precum cei de acasă.”-Sebastian Radu

Știri despre: