Comunicat de presă din partea deputatului Dănuț Păle: ,,Întâlnire bilaterală România-China pe teme de agricultură la Palatul Parlamentului”

de Stiri Buzau Media

La Palatul Parlamentului a avut loc o întâlnire bilaterală la care au participat delegația chineză a Comisiei pentru Afaceri Bugetare a Comitetului Permanent al Adunării Naționale Populare, condusă de domnul Shi Yaobin, președintele acestei comisii din Parlamentul Chinei, și conducerea Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice reprezentată de deputații Alexandru Stanescu- președinte, Dănuț Păle-vicepreședinte și Dan Ciocan- secretar, alături de directorul general al AFIR, Adrian Ionuț Chesnoiu. În contextul în care se împlinesc 70 de ani de dialog diplomatic neîntrerupt între cele două țări și 15 ani de la adoptarea Declarației Comune a României și a Republicii Populare Chineze privind Stabilirea unui Parteneriat Amplu de Prietenie și Cooperare, această întâlnire a avut rolul de a consolida relațiile româno-chineze și de a stabili noi direcții de dezvoltare a acestora.

A fost o întâlnire între reprezentanții a două țări care pun mare preț pe agricultură. Care știu că reformele în domeniu și modernizarea metodelor de exploatare agricolă pot duce la performanțe care vor influența pozitiv economia unui stat. De exemplu, China este pe primul loc în lume la producția de rapiță, iar în condițiile în care noi suntem interesați să creștem interesul acordat acestui tip de cultură, discuțiile cu cei care deja obțin rezultate foarte bune sunt extrem de importante”, a menționat Dănuț Păle, deputat PSD Buzău.  Încă din 2014 între cele două state se poartă discuții pentru încheierea unui acord sanitar-veterinar prin care România să exporte carcasă de ovină în China, iar președintele Comisiei de agricultură a făcut din acest deziderat unul din subiectele discuției.

Toate unităţile româneşti care vor să exporte produse din carne trebuie să fie listate şi acreditate de către autoritatea veterinară competentă din China. Ca medic veterinar, cunosc foarte bine potențialul țării noastre și i-am asigurat pe membrii delegației că serviciile veterinare din România sunt foarte capabile să monitorizeze și să ofere siguranța că produsele din carne destinate exportului nu vor fi purtătoare de boli și nu vor constitui niciun pericol pentru statul chinez. M-a bucurat deschiderea cu care a fost întâmpinată această discuție și am primit asigurări că liderul delegației se va implica personal în demersurile pentru încheierea acestui acord”, a adăugat Dănuț Păle. De asemenea, directorul general al AFIR, Adrian Ionuț Chesnoiu a explicat părții chineze modul de funcționare a Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, ce sume au la dispoziție, cum sunt direcționate fondurile și ce rezultate au fost obținute până în prezent.