COMUNICAT DE PRESĂ PRIMIT DE LA DEPUTATUL SEBASTIAN RADU: ,,Cabinetele de medicină de familie vor putea deschide puncte de lucru suplimentare”

de Stiri Buzau Media

,,Plenul Camerei Deputaților a acordat un vot favorabil Proiectului de Lege pentru modificarea art.75 din Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății. Acest proiect a avut ca scop corectarea reglementărilor din Decizia nr. 8/2013 a Colegiului Medicilor din România care prevedeau că în situația în care distanța dintre sediul principal al unui cabinet de medicină de familie și punctul de lucru este mai mare de 15 km, serviciile trebuie asigurate de un alt medic angajat.

Prin legea adoptată s-a acordat dreptul medicilor de familie de a deschide puncte secundare de lucru în alte unități administrativ-teritoriale unde nu funcționează un alt cabinet medical în specialitatea medicină de familie, în limita a cel puțin 10 ore pe săptămână în norma lui de bază sau peste, fără a impune o limită de kilometri. Sebastian Radu, deputat social democrat buzoian și membru al Comisiei pentru sănătate și familie, consideră că adoptarea acestei modificări a legii reprezintă o inițiativă care va aduce multe beneficii sistemului medical și cetățenilor.

Se poate acorda în sfârșit o șansă multor pacienți să beneficieze de serviciile unui medic de familie. În mai multe zone din țară este o nevoie acută în acest sens, avem o lipsă de aproximativ 500 de medici. În județul Buzău, de exemplu, 11 comune nu au medic de familie propriu dar, conform datelor Casei Județene de Asigurări de Sănătate, deficitul este de 36 de cadre medicale. Vorbim despre câteva zeci de mii de buzoieni care vor putea merge mai des la medic fără să parcurgă zeci de kilometri pentru asta”, a menționat Sebastian Radu.

Conform modificărilor, cabinetele de medicină de familie vor putea deschide cel mult două puncte secundare de lucru în altă unitate administrativ-teritorială, unde nu funcționează un alt cabinet medical în specialitatea medicină de familie.

Medicii din alte specialități pot presta servicii în cabinetele private proprii, suplimentar față de norma de bază, 3,5 ore pe zi. Mi se pare un gest firesc să acordăm această posibilitate și medicilor de familie. Degrevăm astfel și unitățile de primiri urgențe la care de multe ori apelează cei care nu au acces la medic de familie. De asemenea, pentru a ne asigura că nu vor exista diferende în privința modului de ocupare a unui post liber, s-a introdus criteriul ca în cazul în care sunt mai multe solicitări, prioritate are medicul cu cel mai mic număr de pacienți pe listă”, a explicat parlamentarul buzoian. Camera Deputaților a fost for decizional, iar proiectul de Lege a primit 258 de voturi pentru, cu doar trei abțineri din totalul deputaților prezenți”.