Deputat Romeo Lungu – Comunicat de presă

de Stiri Buzau Media

În contextul întârzierii programului de sprijin pentru fermierii care cultivă legume în spații protejate, deputatul PSD Romeo Daniel Lungu i-a adresat o întrebare parlamentară ministrului agriculturii, Adrian Oros. Social-democratul buzoian își dorește să afle când va fi implementat programul, dar, mai ales, când vor primi legumicultorii banii pentru înființarea culturilor.

17 mai 2021 ar fi fost termenul limită până la care legumicultorii trebuiau să depună la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură cererile pentru accesarea noului program pentru sprijinirea producției de legume în spații protejate, conform unui proiect de hotărâre pe care Ministerul Agriculturii trebuia să-l aibă deja aprobat. Prin intermediul programului, fermierii ar fi trebuit să obțină subvenții de 2000 de euro pentru 1000 mp de sere sau solarii cultivate cu ardei gras, ardei lung, castraveți, tomate, varză albă sau roșie și vinete. Deși proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea programului de susținere a producției de legume în spații protejate pentru anul 2021 a fost pus în dezbatere publică pe pagina de internet a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe 25 martie, actul normativ încă așteaptă în sertarele Guvernului.

„Am primit mai multe plângeri din partea legumicultorilor buzoieni cu privire la acest subiect. După abandonarea Programului Tomata, ministrul le-a promis fermierilor români că va implementa un nou program, care să cuprindă mai multe tipuri de culturi în spații protejate, însă acesta nu este disponibil nici măcar în momentul de față. Fermierii sunt bulversați, neștiind cu certitudine dacă vor mai putea să acceseze sprijinul sau nu”, a declarat deputatul buzoian Romeo Daniel Lungu.

Producătorii trebuie să cunoască în detaliu atât criteriile pe care trebuie să le respecte, cât și calendarul de implementare. În lipsa acestui sprijin, piața din România riscă să fie invadată de legume din import.

Știri despre: , ,