Marcel Ciolacu, avertisment pentru Ludovic Orban să respecte cutuma schimbării miniștrilor respinși la audieri

de Stiri Buzau Media

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu (PSD), a declarat miercuri, la Parlament, după ce 3 miniștri propuși de PNL au primit aviz negativ la audierile din comisiile de specialitate, că toate guvernele de până acum, indiferent de coloratura politică, au respectat cutuma schimbării miniștrilor respinși la audieri.

Ciolacu i-a făcut o ofertă premierului desemnat, Ludovic Orban: dacă trimite noi propuneri de miniștri, el și Teodor Meleşcanu sunt de acord să convoace conducerea Parlamentului pentru audierea noilor candidați joi sau vineri fără ca ziua votului de învestitură să se amâne. Ciolacu a zis că nu vor fi probleme și PSD nu va boicota votul de învestitură. „Luni va fi votul la ora 14.00”, a promis Ciolacu.

Fac un apel la domnul Orban să nu își înceapă scurta carieră de prim-ministru desemnat prin ignorarea Parlamentului și a cutumelor pe care niciun alt premier nu și-a permis să le încalce în cei 30 de ani de democrație.

Întotdeauna, atunci când un ministru desemnat a fost respins la audieri, acesta a fost schimbat de premierul care l-a propus. Așa s-a întâmplat și în guvernul Cioloș și în guvernul Ponta și în guvernul Boc și întotdeauna. Și la fel se întâmplă și pe plan european.

Ludovic Orban are până luni șansa să repare acest lucru și să înlocuiască cei trei miniștri care au fost respinși la audieri. Mai ales că l-am auzit spunând că a dorit să participe la audieri tocmai pentru că respectă instituția Parlamentului.

Dacă domnul Orban își dorește o relație instituțională corectă, atunci îl avertizez să nu se joace cu astfel de lucruri. Să nu pornească cu stângul relația cu Parlamentul și să țină cont de votul dat în cadrul comisiilor de specialitate!„, a scris ulterior Marcel Ciolacu pe pagina de Facebook.

Aviz negativ au primit în comisii:

Florin Cîţu – propus pentru preluarea portofoliului de la Ministerul Finanţelor Publice

El a precizat în comisii că bugetul pentru 2020 va avea la bază schiţa de la Ministerul Finanţelor Publice, dar va avea accente liberale, respectiv mai mulţi bani pentru investiţii. În ceea ce priveşte votul negativ din comisii, acesta a arătat că este unul politic, subliniind că, practic, nu s-a luat nicio decizie, în condiţiile în care au fost 19 voturi ”pentru” şi tot atâtea „împotrivă”.

Ion Ştefan – propus pentru Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei

Acesta a declarat că prima măsură pe care o va lua în mandatul său va fi asigurarea plăţii tuturor facturilor pe PNDL 1 şi PNDL 2.

Violeta Alexandru – propusă la Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale

Ministrul propus al Muncii a afirmat în faţa comisiilor reunite din Parlament că intenţionează să elimine supra-impozitarea contractelor de muncă part-time şi a subliniat că nu se pune problema tăierii de pensii şi salarii. ”Vom menţine punctul de pensie conform prevederilor legale, cu mărirea corespunzătoare de la 1 septembrie 2020”, a mai spus ea.