Marcel Ciolacu: PNL să vină la masa negocierilor să decidem împreună cea mai bună dată pentru alegerile locale

de Stiri Buzau Media

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a făcut miercuri un apel către toate forţele politice ca în cursul săptămânii viitoare să se reunească la Parlament pentru a promova o lege cu privire la prelungirea mandatelor aleşilor locali şi la data alegerilor, potrivit Agerpres.

„În urma deciziei Curţii Constituţionale, fac apel către toate forţele politice, în cursul săptămânii viitoare să ne reunim la Parlament să putem promova împreună o lege cu privire la prelungirea mandatelor aleşilor locali, cât şi cu privire la stabilirea datei alegerilor. Cu alte cuvinte, jocul pe sub masă şi cu aranjamentele PNL a luat sfârşit. Toate forţele politice trebuie să se reunească şi să promoveze împreună o lege transparentă în Parlament, constituţională şi care să ţină cont de toate forţele politice şi de toată reprezentarea parlamentară”, a spus Ciolacu la Palatul Parlamentului.

El a adăugat că pe 21 iunie expiră mandatele tuturor aleşilor locali, iar acest lucru îi obligă pe reprezentanţii partidelor parlamentare ca de săptămâna viitoare să înceapă să promoveze această lege în Parlament, pentru a „evita un dezastru în administraţia locală”.

Ciolacu susține că data alegerilor locale trebuie stabilită de Parlament.

Judecătorii CCR au decis miercuri că „Parlamentul este cel care va reglementa, prin legea de prelungire a mandatelor autorităților locale, dacă stabilirea datei alegerilor se realizează prin lege organică (de Parlament) sau prin hotărâre de guvern”. Astfel, până la finalul sesiunii parlamentare, Camera Deputaților și Senatului trebuie să adopte o lege prin care să se stabilească cu câte luni se prelungesc mandatele primarilor, consilierilor locali și județeni.