Prima duminică a lunii octombrie, Ziua națională a gastronomiei și a vinului românești

de Stiri Buzau Media

Din acest an, gastronomia românească are propria zi de sărbătoare. În Camera Deputaților s-a adoptat Proiectul de Lege privind instituirea Zilei naționale a gastronomiei și a vinului românești, cu majoritate de voturi. Deputatul PSD buzoian Dănuț Păle, vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice a susținut acest proiect încă de la început.

Există o vorbă: ești ceea ce mănânci. Ei bine, noi românii suntem rezultatul a sute de ani de intersectări culturale care și-au lăsat amprenta și în bucătăria tradițională. Iar prin această lege am dorit să promovăm tocmai acest lucru, unicitatea poporului român, creată în ani de influențe istorice, care poate constitui o carte de vizită pentru România. Prin organizarea de evenimente care promovează gastronomia autohtonă se pot atrage turiști, se pot impulsiona producători, se pot face foarte multe lucruri care în final ar avea ca rezultat dezvoltarea agriculturii, economiei și turismului”, a menționat Dănuț Păle.

Raportul pentru acest proiect de lege a fost dezbătut de comisie în cadrul ședinței festive de la Alba Iulia, dedicată Centenarului Marii Uniri, ocazie cu care a fost vizitată și cea mai mare plantație viticolă din România deoarece membrii acesteia au dorit să afle direct de la cei care se ocupă cu producția de vin ce nevoi legislative au. „Avem o tradiție de peste două mii de ani în viticultură. Avem și norocul să trăim într-o epocă în care tehnologia progresează constant. Aceste două elemente, tradiția și progresul tehnologic, se pot îmbina într-un mod spectaculos pentru a aduce viticultura românească la standarde din ce în ce mai înalte și pentru ca vinurile românești să reprezinte din ce în ce mai mult o carte de vizită a țării noastre pe plan international. Condiții să excelăm în acest domeniu avem. Zone deluroase, climă temperată, oameni pricepuți. Ne trebuie doar voință și putere de muncă”, a mai spus parlamentarul buzoian. Conform inițiatorilor, data pentru această zi națională a fost aleasă astfel încât să fie apropiată de cea în care este sărbătorit Sfântul Cuvios Eufrosin Bucătarul.