Scrisoarea cu proiectul privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, trimisă luni în Parlament

de Stiri Buzau Media

Premierul Ludovic Orban a declarat, joi, că va transmite luni Parlamentului scrisoarea privind asumarea răspunderii pentru proiectul alegerii primarilor în două tururi, menţionând că PNL nu susţine acest sistem de alegeri pentru a-şi apăra primarii în funcţie.

PNL a susţinut alegerea primarilor în două tururi de foarte mult timp. De altfel, în prima lege electorală, care s-a aplicat în 1992, asta a fost soluţia. (…) Noi susţinem acest sistem de alegere nu neapărat din considerente de interes partizan, de interes politic. Sunt mulţi care ne-au şi acuzat pe nedrept, având foarte mulţi primari, fiind, practic, partidul al doilea ca număr de primari. Noi nu susţinem acest sistem de alegeri pentru a ne apăra primarii în funcţie. Cu toate astea, PNL a depus de doi ani şi jumătate un proiect de lege pentru alegerea primarilor în două tururi care până în prezent nu a ajuns la votul final„, a spus Orban la B1.

El a spus că luni va transmite Parlamentului scrisoarea cu proiectul de lege.

Luni transmitem scrisoarea cu proiectul de lege, urmând ca Birourile permanente, când se vor întruni, să facă o planificare a paşilor procedurali, să stabilească paşii procedurali: termenul de amendamente, data la care se organizează plenul la care Guvernul prezintă proiectul. (…) După ce se citeşte proiectul, există termenul de trei zile pentru depunerea moţiunii de cenzură„, a precizat Orban.

El a spus că există şi posibilitatea atacării la CCR în termen de 48 de ore, dar „şansa de câştig este minimă”.

Orban a adăugat că în cazul în care Guvernul ar fi emis o ordonanţă de urgenţă pe această temă, ar fi fost posibil să fie atacată la CCR de către Avocatul Poporului şi ar fi existat „temeiuri mai solide”.

Angajarea răspunderii e o procedură mai curată, deci, eu cred că nu există niciun motiv să fie considerată neconstituţională. (…) Orice judecător al CCR vede ce s-a întâmplat în România în ultimul timp şi înţelege că trebuie să judece după litera şi spiritul legii şi vede şi voinţa oamenilor care îşi doresc acest sistem de alegeri„, a mai spus premierul.