Senatoarea Doina Tudor și-a luat adio de la șefia PNL Buzău. DNA o vrea după gratii pentru complicitate la luare de mită

de Stiri Buzau Media

sigla-PNL1Senatorul de Buzău Doina Tudor a pierdut șansa de a prelua președinția unică a PNL Buzău, în momentul în care procurorii DNA au anunțat că liberala este urmărită penal în dosarul în care fostul ei soț, Daniel Tudor a fost reținut pentru luare de mită de la un om de afaceri pentru ca rezultatul controlului la societatea de asigurări controlată de acesta din urmă, Carpatica, să fie unul favorabil. Ba , mai mult, DNA cere votul Senatului pentru reținerea și arestarea preventivă a liberalei Doina Tudor.

În conformitate cu prevederile legale și constituționale, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cererea și referatul întocmit în cauză, în vederea sesizării ministrului Justiției pentru a cere președintelui Senatului încuviințarea reţinerii şi arestării preventive a senatoarei TUDOR DOINA ANCA, de la PNL, în sarcina căreia s-a reţinut complicitate la infracţiunea de luare de mită. Cererea procurorilor anticorupție are în vedere faptul că, potrivit ordonanței prin care s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale, există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În perioada martie-mai 2013, inculpata TUDOR DOINA ANCA l-a ajutat în mod direct pe inculpatul Tudor Daniel George să primească suma de 200.000 de euro (din suma totală de 300.000 de euro primită de inculpatul Tudor Daniel George), pentru ca, în schimb acesta, în calitate de preşedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, să favorizeze o firmă de asigurări care făcuse obiectul unor activităţi de control.

În urma sumelor remise cu titlu de mită, la data de 26 aprilie 2013, inculpatul Tudor Daniel George a emis o decizie prin care s-au ignorat în totalitate constatările controlului respectiv (care atenționa asupra gradului de risc ridicat al societății) și a impus remedierea unor deficiențe minore și nesemnificative în raport cu situația financiară precară a societății.

Cererii transmise i-au fost atașate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, precum și copii ale dosarului de urmărire penală.

Prezenta cerere de efectuare a urmăririi penale intră sub incidența art. 305 alin 4 din C.P.P., prin urmare, persoana față de care s-a solicitat sesizarea Senatului pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale beneficiază de prezumția de nevinovăție – se precizează într-un comunicat al DNA.

Senatoarea PNL Doina Anca Tudor este anchetată în dosarul în care fostul său soţ, Daniel George Tudor, a fost reţinut pentru luare de mită, la data faptei preşedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, ulterior vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară.

De asemenea, procurorii anticorupţie au mai dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Ovidiu Marian, la data faptei secretar general al Senatului, cu privire la săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.

Daniel Tudor urmează să fie prezentat vineri Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu propunere de luare a măsurii arestului preventiv pentru 30 de zile, iar Ovidiu Marian va fi prezentat cu propunere de luare a măsurii arestului la domiciliu pentru 30 de zile.

Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada martie – mai 2013, în contextul efectuării unui control la o societate de asigurări, Daniel Tudor, în calitate de preşedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, ulterior vicepreşedinte al ASF, a primit de la administratorul firmei respective, denunţător în cauza, prin intermediul lui Ovidiu Marian, suma de 300.000 euro pentru că rezultatul verificărilor să fie unul favorabil omului de afaceri.

Suma de bani amintită a fost remisă lui Daniel Tudor în trei tranşe de câte 100.000 euro, o prima tranşă, în mod direct, iar următoarele două tranşe, în mod indirect, prin intermediul soţiei sale Doina Tudor, senator, persoană care cunoştea, la momentul intermedierii sumelor de bani, atât provenienţă, cât şi scopul pentru care erau remise aceste sume de bani. De precizat este faptul că iniţial, inculpatul Tudor a pretins de la omul de afaceri, prin acelaşi intermediar, suma de 3 milioane de euro – susţin procurorii.

DNA arată că, în urmă sumelor remise cu titlu de mită, la 26 aprilie 2013, Daniel Tudor a emis o decizie prin care s-au ignorat în totalitate constatările controlului respectiv (care atenţiona asupra gradului de risc ridicat al societăţii) şi a impus remedierea unor deficienţe minore şi nesemnificative în raport cu situaţia financiară precară a societăţii.

În cauza, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea SRI.

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns