Aflarea Sfintei Cruci și a Sfintelor Piroane

de Stiri Buzau Media
Sursa foto: doxologia
Sursa foto: doxologia

Aflarea Sfintei Cruci și a Sfintelor Piroane este o sărbătoare extrem de importantă pentru toți creștinii din întreaga lume. Biserica Ortodoxa cinstește această sărbătoare în fiecare an la data de 6 martie. Aflarea cinstitei Cruci și a sfintelor piroane de către Sfânta Elena, mama Împăratului Constantin cel Mare reprezintă un eveniment extrem de important. Pe la începuturile domniei Împăratului Sfântul Constantin cel Mare (306-337), împăratul cel dintâi care a recunoscut credința creștină alături de mama sa, Sfânta Elena plănuiesc să reconstruiască orașul Ierusalim.

Plănuiesc să ridice o biserică pe locul patimilor și al Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos pentru a sfinți iarăși locurile strâns legate de moartea și învierea lui Hristos și a șterge mânjirea păgână din locurile sfinte. Sfânta Elena pornește spre Ierusalim cu o cantitate importanta de aur. Constantin cel Mare ii scrie o scrisoare Patriarhului Macarie (313-323), în care ii cerea sa o ajute pe Elena in fel si chip pentru restaurarea acelor locuri sfinte de o importanță deosebită.

Odată ajunsa la Ierusalim, Elena începe sa dărâme templele păgâne și sa sfințească toate locurile pe care aceștia le-au murdărit. Căutaâd neîncetat Sfânta Cruce, Elena cerceteaza pe la mai multi crestini si evrei fara a avea succes foarte mult timp. Totusi, in cele din urma un batran evreu pe numele sau, Iuda, îi spune Elenei faptul ca Sfanta Cruce este ingropata in spatele templului lui Venus.

Sfânta Elena da ordin ca templul sa fie demolat și sa se facă săpături in acel loc. La putin timp distanta a fost găsit și Mormântul Domnului la Golgota. În apropierea acelui loc a fost găsită si o scândura cu inscripția lui Pilat și cele patru piroane care au străpuns corpul Mântuitorului. Pasul următor era sa determine cu exactitate care dintre cele trei cruci era d fapt crucea răstignirii Mântuitorului. Patriarhul Macarie vazu un mort care era dus la groapa si ordona ca mortul sa fie așezat pe rând pe fiecare cruce. Odată așezat pe Sfânta Cruce, mortul a înviat imediat. La vazul acestora, toti oamenii care au luat parte la aceasta minune au fost convinsi ca au dat de Crucea Dătătoare de Viață.