Alege Școala! – „Licăr de lumină” în viaţa elevilor buzoieni

După cum este cunoscut, grație Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, prin Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul, în această perioadă, se implementează proiectul „Alege Școala III”, având ca beneficiari direcți 45 de elevi, din cele două județe, ce se află în risc de abandon școlar.

La mijlocul lunii august, cei 15 elevi înscrişi în grupul ţintă la Centrul Inovativ de la Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din Buzău, din cadrul Proiectului „Alege Şcoala” au beneficiat, conform calendarului proiectului, de o tabără de creaţie creştină. Astfel, în perioada 9-14 august 2015, elevii din cele trei instituţii de învăţământ buzoiene înscrişi în proiect – în risc de abandon școlar sau cu posibilități financiare limitate, alături de Pr. Constantin Ionuţ, responsabilul Centrului şi dna prof. Ungureanu Elena, în calitate de însoţitor pentru elevii din Centrul pentru Educaţie Incluzivă Buzău, au petrecut șase zile pline de veselie şi experienţe noi în Tabăra de creaţie creştină „Licăr de lumină” de la Mănăstirea Caraiman, Buşteni.

Caraiman Alege scoala poza 1

Într-o astfel de locaţie, la poalele Masivului Bucegi, străjuiţi tot timpul de Crucea de pe vârful Caraiman, monument ridicat în cinstea eroilor neamului, elevii buzoieni, alături de cei din alte judeţe precum Giurgiu, Iaşi, Bacău şi Vaslui s-au simţit extraordinar încă din prima zi.

Copiii au avut parte de condiţii foarte bune de cazare și masă, cu un program zilnic al taberei a cuprins diferite activităţi, între orele 8:00 şi 22:00: ateliere, concursuri, consiliere, servicii religioase, drumeții etc. Cei 80 de elevi prezenţi au fost împărţiţi pe trei ateliere: Cunoaştere, Pictură şi Creaţie. Fiecare atelier a avut mai mulţi profesori de specialitate, astfel că fiecare profesor a avut sub supraveghere un grup de 7-8 elevi cu care lucrează pe tot parcursul celor șase zile.

Poiana Pinului 2

La fiecare atelier elevii au învățat diferite tehnici de lucru, ce le-a dezvoltat foarte mult creativitatea şi le-a dezvoltat încrederea în sine, de care au atâta nevoie. Astfel, la atelierul de pictură copiii au învăţat să picteze icoane pe lemn, pe sticlă sau peisaje în cărbune sau creion, la atelierul de creaţie au învăţat să facă diferite împletituri, să dea formă lutului, plastelinei sau altor materiale din care au realizat diferite obiecte, iar la atelierul de cunoaştere au experimentat munca în echipă şi au învăţat foarte multe lucruri noi benefice pentru dezvoltarea lor.

În afară de ateliere, programul taberei a inclus şi ore de sport în sală sau în aer liber, precum şi diferite jocuri educative cum ar fi jocul biblic, ce îmbină cunoştinţele religioase cu educaţia fizică, dar şi o excursie pe munte, pentru care elevii au fost foarte bine instruiţi. În fiecare seară, după cină şi rugăciunea de seară, elevii au avut parte de o proiecţie de film documentar, artistic sau animat cu scop moralizator.

În ultima seară de tabără, a avut loc premierea elevilor de către profesorul îndrumător al fiecăruia, în funcţie de lucrările realizate pe parcursul săptămânii, lucrări ce au fost apoi expuse într-o expoziţie amenajată în incinta Mănăstirii. Toţi elevii au primit diplome şi premii de participare, iar cei care au dat dovadă de talent şi implicare, au primit şi alte premii: tricouri şi şepci cu sigla „Alege Scoala”, jocuri educative în funcţie de vârstă, cărţi şi rechizite. La premiere, elevii au prezentat un moment muzical şi o piesă de teatru pentru care s-au pregătit temeinic. Evenimentul s-a încheiat cu un memorabil foc de tabără, cântece şi jocuri de echipă, răsplătite cu diferite recompense şi premii.

Printre celelalte beneficii ale proiectului „Alege Școala”, tabăra a reprezentat momentul cel mai însemnat pentru copii, deoarece a fost o perioadă când au uitat de greutăţile pe care le au acasă, şi-au descoperit şi dezvoltat anumite aptitudini, au conştientizat cât de importantă este educaţia şi şcoala, au ieșit din spațiul de confort și au împărtășit experiențele creatoare şi au legat prietenii cu colegii lor din alte zone ale ţării.

Urmează ca, în perioada imediat următoare, ceilalți 30 de elevi, înscriși la Centrul inovativ Pârscov, județul Buzău, respectiv la Centrul inovativ Tătăranu, județul Vrancea, să beneficieze gratuit de oportunități similare, în cadrul Tabărei de creaţie creştină „Licăr de lumină”, de la Mănăstirea Caraiman.

 Tot prin grija Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, au mai avut loc alte două tabere gratuite, în această vară, menite a recunoaște superlativele în domeniul educațional: primul proiect, Tabăra de creație literară – în cadrul proiectului Serate culturale – a fost organizată la Centrul de agrement Poiana Pinului, în perioada 16-22 iulie, pentru zece liceeni pasionați de literatură și creație literară, coordonați de doamna profesoară dr. Manuela Camelia Sava.

pregatire_intalnire_tineri_cluj_8

Cea de a doua tabără a reunit zece seminariști, sub coordonarea Pr. prof. dr. Gheorghe Sava-Popa – Directorul Seminarului Teologic din Buzău –, la Centrul de agrement 2 Mai, în județul Constanța, pentru premierea rezultatelor excepționale la învățătură și purtare, precum și pentru sprijinirea unor elevi care provin din familii cu venituri modeste, așa cum se întâmplă în fiecare vară, de aproape 15 ani.

Săptămâna viitoare, în perioada 4-7 septembrie, 100 de tineri buzoieni și vrânceni sunt delegați, la invitația Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului,  să reprezinte Arhiepiscopia la Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi din Europa – un mega-eveniment ce va reuni 6000 de tineri din 14 țări europene, dar și din comunitățile ortodoxe din Siria și Palestina – la Cluj-Napoca, binecunoscuta Capitală Europeană a Tineretului 2015.

Așadar, oportunități de educație non-formală de calitate pentru șapte grupuri de tineri buzoieni și vrânceni, cu concursul unor dascăli și lucrători de tineret inimoși, oferite gratuit, prin grija Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei!

 Pr. prof. Cristian Marius Dima

Consilier eparhial

Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul

S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: