Când începe Postul Adormirii Maicii Domnului. Ce NU trebuie să faci în cele două săptămâni de post

adormireaPostul Adormirii Maicii Domnului începe de obicei pe 1 august şi are o durată de două săptămâni (1-15 august). Lăsata secului pentru postul Adormirii Maicii Domnului se face pe data de 31 iulie. În cazul în care 31 iulie este în zi de miercuri sau vineri, se lasă sec în seara zilei de 30 iulie și postul începe pe 31 iulie.
În popor este cunoscut şi sub denumirea de Postul Sfintei Marii sau Sântămăriei. Este un post care îi pregăteşte pe creştini pentru cele două mari praznice din luna august: Schimbarea la Faţă (6 august) şi Adormirea Maicii Domnului (15 august).

Conform crestinortodox.ro, Postul Adormirii Maicii Domnului înseamnă înfrânare nu doar de la anumite alimente, ci de la tot ce ne desparte de Dumnezeu. Dacă ne ţinem departe de anumite mâncăruri, să ne ţinem departe şi de păcate. Să nu ne întristăm că pierdem satisfacţia pe care ne-o aduce hrană de „dulce”, căci prin reţinerea de la ea vom fi părtaşi unor daruri care ne fac moştenitori ai Împărăţiei lui Dumnezeu.

Dacă în acest post se recomandă ajunare luni, miercuri şi vineri până la ora 15.00, ora de la care se poate consumă numai mâncare uscată, iar dacă marţi şi joi ni se cere să mâncăm fără ulei, nu trebuie să înţelegem că postul Adormirii Maicii Domnului dispreţuieşte trupul. Nu, acest post caută să-l mântuiască împreună cu sufletul.

Să nu ajungem la astfel de gânduri: „Mâine ce voi mai găti?”, „Astăzi cu ce bani să mai cumpăr bucate de post?”, căci nu diversificare alimentară şi cheltuiala peste măsură cere postul. Faceţi din rugăciune mâncare pentru vremea postului şi veţi vedea cât de hrănitoare şi de ieftină este adevărată mâncare de post. Nu va îndemn la o postire peste puterile dumneavoastră, ci doresc să va atrag atenţia că postul are nevoie şi de rugăciune. Fără ea, cele două săptămâni de post vor fi chinuitoare şi vor părea că nu mai au sfârşit.

Cristina Matei, AMPress

S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: