Miercuri, Sfântul Sisoe, protectorul copiilor, unul dintre cei mai mari tămăduitori și făcători de minuni. De ce e bine să te rogi astăzi

sfântul-sisoeCalendarul ortodox îl pomenește pe Cuviosul Sisoe cel Mare la 6 iulie.
Suntem obișnuiți mai mult cu expresia „Sfinte Sisoe!”, utilizată adesea -Dumnezeu știe de ce – în traducerea unor cuvinte mai deocheate, din limba engleză, din subtitrările filmelor. Puțini dintre noi știu, însă, că Sfântul Sisoe a fost unul dintre cei mai mari postitori, făcători de minuni, tămăduitori și protectori ai copiilor.

Rugăciunile se împlinesc

Despre acest sfânt există o sumedenie de scrieri religioase, referitoare cu precădere la minunile săvârșite de acesta. Chiar și marele scriitor George Topârceanu a îmbrăcat în haine artistice „Minunile Sfântului Sisoe”. Se știe că a viețuit în deșert, în Egipt, sub ascultarea sihastrului Hor, fiind un urmaș de nădejde al învățăturilor Sfântului Antonie cel Mare. A devenit pustnic, îmbinând rugăciunea cu munca. Se spune chiar că smerenia și rugăciunile l-au făcut să semene cu îngerii în viață. Pentru viaţa sa curată, Cuviosul Sisoe a fost învrednicit cu darul săvârșirii de minuni, înviind morți și gonind relele. Vreme de peste 70 de ani, a trăit în post și rugăciune. Treceau zile în șir uitând că nu s-a atins de mâncare. A plecat din această lume în anul 429 și despre moartea lui a rămas o legendă. Se povestește că, presimțind că i se apropie sfârșitul, înconjurat fiind de ucenici, Sfântul Sisoe i-a văzut adunându-se la căpătâiul său pe Sfântul Antonie, pe apostoli, profeți și îngeri. La final, a venit Însuși Dumnezeu, care le-a spus celorlalți: „Duceți vasul ales al pustiului!”.

Sfântul Sisoe alungă toate relele

În folclor există o altă legendă a Sfântului Sisoe. Se spune că el ar fi avut o soră, care s-a închis într-o chilie, alături de două slujitoare, cu provizii suficiente pentru trei ani, pentru a-l aduce pe lume pe cel de-al șaselea copil al ei. Atunci, Dumnezeu l-a trimis pe Sisoe, pe vreme de furtună, la peştera surorii lui. Când a intrat, împreună cu el s-a strecurat și diavolul, sub forma unui grăunte sub copita calului. Diavolul a furat copilul, iar Sisoe a pornit în căutarea lui. A întrebat o salcie de el, aceasta i-a spus că nu știa nimic, iar sfântul a blestemat-o să înflorească şi să nu rodească. Pentru același răspuns, rugul a fost blestemat să fie de râsul lumii. Pentru că paltinul l-a ajutat, a fost binecuvântat să stea înaintea bisericii şi să cheme păcătoşii la pocăinţă. Măslinul a fost blagoslovit să fie dătător de mir pentru botez. Sisoe a salvat copilul și a alungat diavolul. De atunci, a rămas recunoscut ca fiind protectorul copiilor şi cel ce pune răul pe fugă, scrie libertateapentrufemei.ro.

S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: