Sfântul Eftimie cel Nou

de Stiri Buzau Media
Sursa foto:crestinortodox.ro
Sursa foto:crestinortodox.ro

Cuviosul Eftimie cel Nou este cinstit pe 15 octombrie. Sfântul Eftimie s-a născut în zona Ancyrei în anul 823 din părinți credincioși, la botez primind numele de Nichitas. La vârsta de șapte ani a fost părăsit de tatăl său, și la vârsta de șaptesprezece ani s-a căsătorit cu Eufrosina și a dobândit o fiică Anastaso. Dorind o viață de nevoință, și-a lăsat bogăția rudelor și a plecat în taină în Olimpul Bithyniei, unde ucenicește pe lângă sfinți asceți și poartă schima monahală, schimbându-și numele în Eftimie.

După douăzeci și cinci de ani de nevoință, vine în Sfântul Munte Athos, ca să-și continue suișurile sale monahicești cu mai mare asprime. Primii trei ani i-a petrecut închis într-o peșteră – pe lângă Nea Schiti de astăzi. Drept hrană avea ghinde, pomișoară și castane. Ascultând întotdeauna de sfaturile bătrânilor simiofori a dobândit faimă de mare nevoitor. Pentru un scurt interval de timp a trăit afară din Tesalonic ca stâlpnic.

Pe mulți i-a întărit cu cuvântul său blând și i-a vindecat cu harul său. Tulburările care-i veneau de la mulți l-au întors în liniștea Athonului. Dar nici aici nu l-au lăsat minunații lui monahi în iubita lui liniște. Astfel a fost silit să se îndepărteze din nou în locuri necunoscute și neumblate, în insula Sfântului Eustratie și apoi, în urma raidurilor piraterești, în Vrasta Halkidikis de astăzi. Acolo a construit o lavră și a dobândit mulți ucenici. În final, a întemeiat, în jurul anului 870, o mănăstire de călugări, a Porumbeilor, lângă Tesalonic, și mai târziu, o a doua, de maici, unde s-au înstrăinat de lume mama sa, sora lui, soția lui și doi nepoți.

Și-a cunoscut mai dinainte sfârșitul și s-a retras în insulița Iera (Sfântă), care se află la intrarea în golful Pagasitic, și acolo și-a dat duhul multnevoitorul cuvios făcător de minuni (898). Imediat cinstitele sale moaște au fost mutate la Mitropolia din Tesalonic ca o aleasă binecuvântare (899). În 1986 se aflau în mănăstirea Porumbeilor, unde sunt închinate și astăzi.