Sfântul Ierarh Petru Movilă

Sursa foto: crestinortodox.ro

Petru Movilă s-a născut la 21 decembrie 1596, fiind al patrulea fiu al voievodului Moldovei -Simion Movila. Tatăl său a murit la 1607 și sub domnia lui Ștefan Tomșa (1611), familia lui Petru Movila s-a retras în Polonia, unde avea multe rude. Și-a continuat studiile la Colegiul Frației Ortodoxe din Liov. Petru Movila a vizitat în 1622 vestita mănăstire Pecerska, unde s-a împrietenit cu starețul Zaharia Copistensclii și cu mitropolitul Iov Boretchi al Kievului. A fost tuns în monahism la Lavra Pecerska, după anul 1625, iar în toamna anului 1627, la vârsta de 31 de ani, a fost ales egumen al mănăstirii.

În timpul stăreției sale de aici, Petru Movilă pune bazele unui colegiu la Kiev, care va deveni Academie – școală cu caracter universitar, considerată cea mai veche instituție de învățământ superior la slavii ortodocși. În anul 1632, la moartea mitropolitului Iov, a fost ales în unanimitate Mitropolit al Kievului, Galiției și a întregii Rusii. În această calitate a alcătuit o „Mărturisire Ortodoxă”, în limba latină, care a fost aprobată de Sinodul de la Iași din 1642 și confirmată de toți patriarhii ortodocși.

Mitropolitul Petru Movilă a pus pe colaboratorii săi să facă cunoscută viața duhovnicească a călugărilor și ieromonahilor din Lavra Pecerska. Astfel au apărut cărțile: Patericul Sfinților din Pecerska (Kiev 1634) și Minunile Peșterilor Kievului (Kiev 1638). De asemenea s-a scris și despre icoanele făcătoare de minuni din Pecerska. El însuși a tradus și publicat tratate ale Sfinților Părinți pentru îndrumare în viața duhovnicească și ascetică a preoțimii și a conducătorilor săi. A trecut la cele veșnice pe 22 decembrie 1646.

Canonizarea Ierarhului Petru Movilă a fost săvârșită de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ucrainene la 6 decembrie 1996 și proclamată la 15 decembrie a aceluiași an, dar înscrisă în calendarul acestei Biserici la 31 decembrie. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat, în ședința sa de lucru din 12-13 martie 2002, prăznuirea Sfântului Ierarh Petru Movilă, Mitropolitul Kievului, la 22 decembrie.

Sursa: crestinortodox.ro
S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: