SFÂNTUL MUCENIC LONGHIN SUTAȘUL

 

Sursa foto: doxologia.ro

Biserica Ortodoxă îl sărbătorește astăzi, pe Sfântul Mucenic Longhin Sutașul. Acesta a făcut parte din armata condusă de Pontiu Pilat. El a fost cel care a avut în comandă paza Crucii la Răstignirea Domnului și paza Sfântului Mormânt. Potrivit creștinortodox.ro, datorită ,,minunilor petrecute la moartea Domnului (pământul s-a cutremurat, soarele s-a întunecat, mormintele s-au deschis și pietrele s-au despicat), acesta a mărturisit: ,,Cu adevărat Acesta a fost Fiul lui Dumnezeu” (Matei 27: 54).

Când iudeii au aflat de Învierea lui Hristos, au mers să-i mituiască pe soldați, ca aceștia să spună că trupul Domnului a fost furat de ucenicii Săi. Longhin însa nu s-a lăsat cumpărat, ci a lepădat centura militară și s-a botezat împreuna cu alți doi soldați. Împreuna cu cei doi a părăsit Ierusalimul și a mers în Capadocia. Aici a convertit pe mulți păgâni la creștinism.

Iudeii au insitat atât de mult ca Longhin să fie ucis, încât Pilat va trimite soldați să-l prindă și să-l ucidă prin decapitare. Sfântul Longhin cunoscându-și sfârșitul a ieșit în întâmpinarea soldaților și i-a primit la el cu multă căldură.

Pe când soldații dormeau, Sfântul Longhin s-a rugat toată noaptea pentru ieșirea sufletului său. În zori, soldații au rămas uimiți să afle că cel care i-a găzduit este cel căutat să fie ucis. Au dorit să nu-l omoare, dar Sfântul Longhin le-a cerut să împlinească porunca primită. Aceștia l-au decapitat, iar capul său a fost adus la Ierusalim ca Pilat să fie încredințat de moartea acestuia”.

S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: