Sfântul Paisie cel Mare

de Stiri Buzau Media
Sursa foto: crestinortodox.ro
Sursa foto: crestinortodox.ro

Sfântul Paisie cel Mare, pomenit în Biserica Ortodoxă pe 19 iunie, sau Anba (Abba) Bishoy (Pishoy) cum îi spun creștinii copți s-a născut pe 15 iulie, după calendarul nostru, în jurul anului 320, într-un orășel din Delta Nilului, într-o familie creștină. La vârsta de 20 de ani, Paisie a luat calea pustiului Sahara, locul său de nevoință fiind la început Mănăstirea Shiheet (sau Scete). Alături de un alt novice, cel care avea să devină Sfântul Ioan cel scund, tânărul Paisie a fost luat în ucenicie de Sfântul.

Sfătuit de învățătorul său să nu se uite la fața de om, Paisie a petrecut trei ani neuitându-se în sus, ci ținând întotdeauna capul plecat. În perioada cât a stat aici, se spune că, Sfântul Paisie ar fi găsit manuscrisul original al Profetului Ieremia. Din acest motiv i s-a atribuit numele Paisie Ieremianul. Zi și noapte, Sfântul Paisie se îndeletnicea cu postul și rugăciunea, meditând la Legea Domnului. Așa se face că, ani buni, s-a dedicat organizării acestei mănăstiri, cu ajutorul călugărilor. Alături de Sfantul Ioan cel Scund, Paisie a gustat din experiența unică a viețuirii într-o peșteră săpată de mâna omenească, undeva în subsolul bisericii mănăstirii vecine, Deir-El-Sourian.

Tradiția mai spune că, pe vremea când viețuia în peștera din interiorul bisericii Mănăstirii Deir-El-Sourian, Sfântul Paisie cel Mare a fost vizitat de Însuși Mântuitorul Iisus Hristos. În anii 407-408, când triburile de berberi au invadat aceste locuri, Sfântul Paisie a părăsit zona, stabilindu-se în muntele Ansena. În Antinoopolis (o localitate situată lângă orașul Mallawi, căruia astăzi arabii îi spun Deir-El-Barsha) el avea să-l întâlnească pe Sfântul Paul de Tammah (căruia i se mai spune Tamweh sau Tamwa). Cuviosul Paisie s-a mutat la ceruri în anul 417. Sfântul Isidor Pelusiotul a mutat apoi moaștele Sfântului Paisie și pe cele ale Sfântului Pavel de Tammah, în Mănăstirea Sfăntului Pishoy din Deir El Barsha, care există până astăzi, în apropiere de Mallawi.