SFÂNTUL PAVEL MĂRTURISITORUL, PATRIARHUL CONSTANTINOPOLULUI

 

Sursa foto: doxologia

Sfântul Pavel Mărturisitorul, originar din Tesalonic, a fost secretar și diacon al Sfântului Alexandru. Potrivit creștinortodox.ro, când patriarhul Alexandru ,,a fost întrebat pe patul morții pe cine dorește să lase pastor în urma sa, a răspuns: ,,De veți voi bărbat dumnezeiesc și înțelept, puternic să va învețe pe voi adevărul și luminând cu virtuțile ca sfeșnicul scos de sub obroc, să îl alegeți pe Pavel”. Astfel, după moartea lui Alexandru, Pavel a fost ales patriarh al Constantinopolului.

Din nefericire, Pavel nu a fost acceptat de ereticii arieni și nici de Constantiu (337-361), împarat arian. A fost scos din scaun și nevoit să se refugieze la Roma. Aici se va întâlni cu Sfântul Atanasie cel Mare, alungat și el de Constantiu. Este repus în scaun la insistențele împăratului apusean Constantin al II-lea, fratele lui Constantiu. După moartea lui Constantin, Pavel va fi exilat la Cucuzon, în Armenia.

Aici, pe când se afla la slujirea Sfintei Liturghii, a fost sugrumat de arieni cu omoforul său. În timpul domniei împăratului Teodosie, moaștele Sfântului Pavel Mărturisitorul au fost mutate la Constantinopol, iar în anul 1236 ele au fost aduse la Veneția”.

S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: