Sfântul prooroc Amos

Sursa foto:calendarulortodox.ro

Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul prooroc Amos în fiecare an pe 15 iunie. Acesta era unul din cei 12 profeți „mici” și a trăit în secolul VIII i. Hr.   S-a născut în cetatea Tecui, parte a Iudeii și nu departe de Betleem. Amos provine dintr-o familie săracă, iar copilăria și-a petrecut-o păstorind. Din cauza situației materiale precare Amos nu a putut să fie învățat de către învățăceii vremii. Totuși, acesta a proorocit timp de 50 de ani. Bunul Dumnezeu, care nu ține cont de situația materială a oamenilor, îl alege pe Amos datorită smereniei să fie prooroc, ca și Moise sau David. Domnul îl trimite în pământul lui Israel să răspândească creștinismul și să îndemne popoarele la pocăință.

De-a lungul celor 50 de ani Amos reușește să convertească foarte mulți oameni și să propovăduiască cuvântul lui Dumnezeu. Totuși, Amesia, preotul de la Vetil, fiind invidios pe el îl batjocorește și îl defăimează. Amos îl mustrează pe fiul lui Amesia pentru viața materială pe care o ducea. Acesta din urmă se răzbună pe Amos și îl lovește în cap cu un toiag. Acesta merge în locul său de naștere, iar două zile mai târziu Dumnezeu îl cheamă la el. Moare în anul 787 și este îngropat alături de părinții săi.

Scrierile îl descriu ca fiind o persoană extrem de credincioasă, mustrând mereu păgânii și oamenii falși, dar și încurajând și convertind foarte mulți creștini. Totuși, Sfântul Amos nu trebuie confundat cu tatăl lui Isaia, pe care îl chema tot Amos. Acesta provenea din seminția împăraților Iudeei și s-a născut și a trăit la Ierusalim. Acesta nu a fost prooroc și nu a murit de moarte mucenicească.

Sursa: calendarulortodox.ro