SFINȚII MĂRTURISITORI ARDELENI

 

Sursa foto: ziarullumina.ro

Sfinții Mărturisitori Ardeleni sunt prăznuiți pe 21 octombrie. Aceștia sunt: Visarion Sarai, Sofronie și  Oprea Miclăuş, canonizați în 1955 și preoții Ioan din Galeş şi Moise Măcinic din Sibiel, canonizați în 1992. Sfinții Mărturisitori Ardeleni au luptat împotriva impunerii confesiunii Greco-catolice. Conform creștinortodox.ro, Visarion Sarai ,,s-a născut în anul 1714 și a primit la botez numele Nicolae. S-a călugărit în 1738 la Mănăstirea Sfântul Sava. În 1742 ajunge la Mănăstirea Pakra din Slovenia, iar în ianuarie 1744 vine în Transilvania și începe lupta pentru apărarea Ortodoxiei.

Este arestat pe 26 aprile 1744 de autoritățile imperiale și supus unui interogatoriu cu 44 de întrebări. A fost trimis la închisoarea din Deva, apoi la cele din Timișoara, Osieck și Raab, iar în cele din urmă la celebra închisoare Kufstein din Munții Tirolului (Austria), unde a murit ca martir. Sofronie de la Cioara – a fost preot de mir, iar după ce a rămas văduv, s-a călugarit la Mănăstirea Cozia. A condus răscoala populară împotriva autorităților habsburgice și a Episcopiei Unite de la Blaj care patrona acțiunea de dezbinare a Bisericii Ortodoxe Românești.

În august 1760, Sofronie a convocat un Sinod, în care cerea episcop ortodox, restituirea bisericilor, eliberarea celor închiși și respectarea libertății religioase. A murit la o dată pe care nu o cunoaștem, fie la Mănăstirea Vierosi, fie la Mănăstirea Robaia. Nicolae Oprea Miclăuş – originar din Saliștea Sibiului, satul Tilisca, a mers de trei ori la Viena pentru a prezenta plângerile românilor, în 1748, 1749 și 1752. În memoriile prezentate, aceștia cereau libertatea credinței ortodoxe și episcop ortodox. A fost arestat în anul 1752 la Viena și dus în închisoarea de la Cușteni, unde a și murit ca mărturisitor pentru Ortodoxie.

Ioan din Galeș – a înmânat lui Oprea Miclăuș un memoriu pe care să-l adreseze Curții din Viena și s-a aflat în fruntea mișcării de apărare a Ortodoxiei la Sibiu. A cutreierat mai multe sate și a strâns semnături prin care credincioșii ardeleni cereau să li se acorde libertate pentru credința ortodoxă. Din ordinul Mariei Tereza, ajunge în inchisoarea de la Deva, apoi la Graz și în final la Kufstein. Preotul Ioan a murit după anul 1780, de când datează ultima știre despre el. Moise Măcinic – pentru că a luptat împotriva uniației, a fost închis la Sibiu, timp de 17 luni. La eliberare i s-a cerut să nu mai slujească, ci să se întrețină din munca brațelor. S-a refugiat în Banat, unde s-a întâlnit cu Oprea Miclăuș. L-a însoțit pe acesta în călătoriile sale la Viena și a fost arestat împreună cu Miclăuș. A murit în închisoarea de la Kufstein”.

S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: