Tradiții pierdute! Panteliile, surorile Sfântului Ilie. Ce nu e bine să faci în aceste zile

favorittv_traditii_obiceiuri-50Panteliile sunt surorile Sfântului Ilie și reprezintă un punct culminant al sărbătorilor de vară. Sunt sărbătorite de două ori, cu șapte zile înainte de Sfântul Ilie și la șapte zile după Sfântul Ilie, în perioada 13-27 iulie.

Cea mai rea și amenințătoare soră a Sfântului Ilie este Ciurica, sărbătorită pe 14 iulie. Pe cei care nu respectă ziua Ciuricăi, aceasta îi ciuruie în bătaie. Copiii bolnavi sau cuprinși de spaimă trebuie să treacă în această zi prin cercuri de flori, ca să se vindece.

De ziua Ciuricii, nevestele aveau o mare libertate de mișcare, ele fiind practic stăpânele bărbaților. Ele le puteau porunci soților lor aproape orice, iar, în caz de nesupunere, îi puteau chiar bate, fără ca aceștia să riposteze. Dar, preventiv, unii bărbați administrau o bătaie bună nevestelor cu câteva zile înainte de Ciurica, considerând că pe 15 iulie acestea nu vor mai îndrăzni să ridice mâna asupra lor.

În credința strămoșilor noștri, se spunea că, dacă soții se certau în această zi, se vor certa tot anul, scrie mesagerulneamt.ro.

Superstiții de Ciurica

Sărbătorită înainte cu două zile de Marina, pe Ciurica – este vorba despre Sfinții Chiric și Iulița – au târnuit-o (au luat-o de păr) jidovii, iar Circovii au căznit-o prin roate și cercuri. Această sfântă a bătut pe dracu-n cap cu ciomagul și cu un ciocan, când a vrut să toace.

Creștinii îi prăznuiesc pe 15 iulie pe Sfinții Chiric și Iulița, mucenici care au pătimit în primele veacuri ale creștinismului.

În tradiția populară, oamenii asociază această zi cu pericol de diferite întâmplări. În popor, sărbătoarea se mai numește Chirică șchiopul.

Copiii bolnavi sau cuprinşi de spaimă trebuie să treacă în această zi prin cercuri de flori ca să se vindece.

Tot în această zi se spune că nu este bine să te piepeteni sau să scoţi gunoiul din casă, deoarece vitele se pot imbolnăvi sau pot fi mâncate de lupi.

Pe data de 16 iulie, este sărbătorită Marina Macinica, este ziua în care oamenii devin mai  buni. Persoanele care culeg in în dimineaţa acestei zile  vor avea parte de dragoste. Nu este bine ca femeile să toarcă sau să măture în această zi.

Sursă ortodoxia.ro

S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: